Rekonstrukce a interiér baťovského půldomku ve Zlíně

Rekonstrukce a interiér baťovského půldomku ve Zlíně
"Obrácený dům"

Interiér byl řešen v typickém dvojdomku, místně nazývaném "půldomku" v Lesní čtvrti ve Zlíně. Půldomky byly nejrozšířenějším stavebním typem budovaným firmou Baťa pro své zaměstnance od dvacátých let minulého století až do druhé světové války. Dnes je většina obytných čtvrtí památkově chráněna, a také tento domek se nachází v památkově chráněné zóně. Investorem byl mladý pár, který koupil půldomek s přístavbou garáže. Z finančních důvodů byla hmota přístavby garáže ponechaná a to i přes nízkou světlou výšku. Zadáním bylo zrekonstruovat dům po technické stránce a z původních malých místností vytvořit originální vzdušný interiér při zachování maximálního odkazu na původní podstatu baťovského domku.

Dispozice domku prošla zásadní úpravou. Koupelna byla přesunuta do patra vedle ložnice, prostor kuchyně byl napojen na obývací pokoj vzniklý z bývalé garáže. Další pokoj vznikl v místě, kde byla koupelna. Schodiště je sice v původním stropním otvoru, ale je nové, první tři stupně s mírnějším sklonem a podesta jsou součástí kuchyně, slouží jako prvek na přisednutí. Změněn byl vstup do domu z čelní strany, přes novou šatnu.  Přístup do sklepa je ze zahrady nově vybudovaným schodištěm.

Dle platných regulací není možné okenní otvory v původní hmotě rozšiřovat nebo přesouvat a je třeba respektovat členění oken.  Jediný nový otvor je velkorysé prosklení v severní stěně obývacího pokoje, které je zároveň výstupem na venkovní terasu a do zahrady. Hlavním tématem návrhu se stala práce s vnitřním propojením a vzájemným prosvětlením prostor v domě. Vložený prosklený pás do podlahy podél obvodové stěny propouští denní světlo z oken v patře až do přízemí, večer naopak světlo ze spodních prostor přes barevná skla probarvuje stěny v patře. Prosklený pás je v místě vnitřní komunikace, na rozhraní původní hmoty a přístavby. S denní i roční dobou se v závislosti na slunci mění putování barevných obrazců po podlaze i stěnách. Interiér se tak stává jedním velkým obrazem.

Materiály v interiéru jsou zredukovány na minimum. Borová překližka, je na podlahách, stěnách i stropu v obytných místnostech, šedá epoxidová stěrka je na podlahách, kde je větší zátěž nebo kontakt s vodou. Ostatní stěny a stropy jsou bílé. Důležitým prvkem interiéru je cihla. Dům byl z exteriéru zateplen a tak mohly být odstraněny vnitřní předstěny vytvořené dřevěnou konstrukcí s latěmi a silnou vrstvou omítky, která se vzduchovou mezerou vytvářela určitou tepelnou izolaci obvodových stěn z plného cihelného zdiva v tloušťce 300 mm. Po odstranění předstěn bylo odhaleno zachovalé původní zdivo domu. Vzhledem k tomu, že cihly na fasádě byly předešlým majitelem necitlivě opatřeny nátěrem, a byly překryty následným zateplením a cihelným páskem, rozhodli jsme se je zachovat v interiéru domu na všech obvodových stěnách původní hmoty domu. 

Obnažením stěn se původní cihelná fasáda dostává natrvalo dovnitř domu. Podélným pásem prosklení ve stropě je zdůrazněno odsazení od cihlové stěny. Sklo je položeno na původním fošinkovém stropu. Nové prvky se tak potkávají s původními.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pekné
Matej Farkaš
16.07.14 01:35
bata ma mata
Peter Koman
17.07.14 12:05
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ellement architects s.r.o.