Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Perforovaný dům

Autor: Piotr Kluj, Paweł Litwinowicz
Adresa: Poznaň, Polsko
Realizace: 2013 Užitná plocha: 178 m²

foto Jeremi Buczkowski

Původně byla stavba typickým dvojdomem, v sedmdesátých letech v Polsku velmi oblíbeným. Jednoduché a ve svém tvaru pravidelné, s typickými okny a balkony, představovaly tyto domy tzv. kostky, jež v ničem nepřekračovaly dobovou architekturu. Když investor takový dům kupoval, uvědomoval si, že stavba – aby mohla vyhovět jeho potřebám – bude vyžadovat rekonstrukci.
Dům se měl stát především velmi soudobým. Jedinou věcí, jež s touto myšlenkou kolidovala, byl starý secesní nábytek posbíraný stavebníkem do jeho předchozího bytu – jenž musel být pochopitelně přestěhován do nového domova. Aby to nestačilo, v zadání se objevila potřeba dvougaráže s vyhovujícím přístupem, vstup do zahrady přímo z obývacího pokoje (jenž je umístěn ve zvýšeném přízemí) a také vstup do domu zepředu, nikoli z boku budovy, kde původně byl.

Abychom docílili soudobého výrazu, zjednodušili jsme tvar na krychli, a očistili jej tedy od veškerých balkonů či zapuštěných oken. Umístění domu na parcele, daleko od hranice pozemku nám dalo možnost vybudovat dlouhou a širokou rampu vedoucí do garáže.
Na základě toho se zrodila myšlenka navrhnout vstup do přízemí domu stejným způsobem – opět s pomocí rampy, jež by nicméně tentokrát vedla podél objektu. Zvýšení terénu vyřešilo zároveň problém požadovaného vstupu na zahradu přímo z obytného prostoru; a to bez zřízení venkovního schodiště.
Za účelem umístění vstupu do domu zepředu (tedy na hlavní uliční fasádě) jsme vysunuli část stavby jako šuplík, což v zásadě rozdělilo rampu na část vstupní a zahradní – soukromou.

Kvalitu stavby proměnilo také nové řešení fasád, jež byly navrženy tak, aby umožnily průhledy skrze dům – a to díky velkým proskleným plochám obráceným do ulice i do zahrady. Slepé plochy byly obloženy dřevěnou dýhou. Některé panely kryjící okna byly navíc pojednány výřezy, aby tak dopřály ložnici a koupelně více intimity. Tvary výřezů korespondují s vegetativními motivy dekoru starého nábytku, jenž se podle investotova přání stal součástí interiéru nového domu.
Tyto ornamenty, viditelné pouze na dvou místech fasády, představují zároveň jedinou “dekoraci” stejně jako jedinou spojnici mezi současně vyhlížející krychlí a secesním nábytkem.

Piotr Kluj
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 17.07.14
Návštěvnost: 22937 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Perforace Lenka Šiftová 25.07.14 08:15
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.