Akademie múzických umění

Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach

Akademie múzických umění
Spolupráce:Krzysztof Barysz, Aleksander Nowacki, Andrzej Witkowski
Adresa: ul. Zacisze 3, Katovice, Polsko
Projekt:2004-06
Realizace:2005-07
Užitná plocha:14119 m2
Obestavěný prostor:50040 m3


Po rozšíření katovické hudební akademie vytváří škola v husté městské struktuře nový fragment složený ze dvou bloků: v prvním se nalézá správa školy s knihovnou a v druhém koncertní sál. Nový objekt tvořivým způsobem rozvíjí jazyk historické budovy akademie a navazuje na ni také svými vnějšími rozměry.
Urbanistická koncepce vyústila ve vznik dvou prostorů: otevřeného, který formuje nádvoří u rektorátu, a uzavřeného proskleného atria s foyer a dvoranou. Do akademie nyní vedou dva nové vstupy: komorní vstup na západě ke každodenním činnostem a slavnostní vstup z východu do sálu a foyer.
Ve vstupní hale se koncentrují hlavní funkce domu. Foyer je jedním z prvních zastřešených veřejných prostranství v Katovicích. Jedná se o multifunkční prostor s možností flexibilního uspořádání a jeho jednotlivé části mohou fungovat jako lobby, malá posluchárna nebo výstavní prostor. Hala je po celý rok přístupná veřejnosti.
Hlavní myšlenkou sálu bylo, že by měl být přestavitelný pro různé druhy koncertů i operních představení, od velmi hlasitých po intimní atmosféru komorních koncertů. Proto jsme sál navrhli jako „dvouvrstvý“, obklopený dozvukovým prostorem, který může být v případě potřeby spojen s hlavním sálem díky přestavitelným posuvným panelům. Je to první takto pojatý sál v Polsku.
V areálu akademie jsou nyní i také funkce, které zde dosud chyběly: knihovna, posluchárny, nahrávací studio, kanceláře správy, šatny, konferenční místnost, pokoje pro hosty a podzemní parkoviště.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Konior Studio