Vila Drahelčice

Vila Drahelčice
Spoluautor:David Kotlán
Investor:Soukromá osoba
Projekt:územní souhlas 2009
Realizace:nerealizováno


Novostavba domu je navržena na jižním svažitém pozemku bývalých višňových sadů s výhledem na krásné údolí přírodního parku povodí Kačáku (CHKO). Jeho osazení se proto odehrává v horní části parcely s orientací na jih. Dvoupatrový dům ve tvaru písmene X tvoří dva kubusy natočené a rozhlížející se do stráně. Konstrukce je navržena z železobetonového monolitu, který umožňuje osazení rozsáhlých prosklených ploch na jižní fasádě.


Do domu se vstupuje horním podlažím, ve kterém je situována společenská část domu - kuchyň, jídelna, obývací pokoj s jižní pobytovou terasou. Na sever k příjezdu je orientovaná dvojgaráž, pracovna a hostinský pokoj. Uprostřed je centrální prosklená hala, kterou protéká světlo z jihu na sever k příjezdové komunikaci.

Do klidové části domu v dolním podlaží se sestupuje z centrální haly k ložnici, 2 pokojům s koupelnami s orientací na jih. Do svahu zapuštěný dům skrývá ve spodním podlaží technické zázemí domu a tělocvičnu.

Dům působí abstraktně díky použitým materiálům. Spodní část exteriéru je navržena z pohledového betonu. Horní část je opláštěna krytinou z předzvětralého tizanzinku ve vertikálním směru spojená falcem. Strohost těchto materiálů kontrastuje nejenom s okolní zelenou přírodou, ale taktéž s provedením interiéru s dřevěným opláštěním stropů, podlah a vestavěnými nábytkovými stěnami.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ASGK Design, s.r.o.