Letní dům Kubeflex

Letní dům Kubeflex
Adresa: Æblehaven 23, Kolding, Dánsko
Investor:Høm Typehuse
Projekt:1968-70
Realizace:1970


Prototyp letního domu Kubeflex od Arne Jacobsena je jediným dochovaným exemplářem, který byl přemístěn do muzejního parku Trapholt a zařízen nábytkem od Arne Jacobsena. Naši návštěvníci tak mohou očekávat jedinečný zážitek v podání mezinárodně známého architekta.
Arne Jacobsen navrhl dům v letech 1968-70 ve spolupráci se stavební firmou Høm Typehuse. Projekt byl poprvé představen v roce 1970 na veletrhu standardních domů Archibo.
Systém Kubeflex tvoří čtvercové moduly o rozloze 10 čtverečních metrů, které byly zamýšleny jako flexibilní systém s nepřeberným množstvím kombinací a v případě potřeby lehkého připojení dalších jednotek. Dům se může proměňovat podle majitelova přání. Trh však v té době nebyl připraven radikální architektonický experiment přijmout a systém Kubeflex se nepodařilo dostat do výroby.
Řadu let byl Kubeflex umístěn v Orøsund poblíž Vordingborg, kde sloužil jako Jacobsenovo letní sídlo. O existenci tohoto domu mělo ponětí pouze několik nadšených architektů a čas od času se k prohlídce tohoto radikálního experimentu moderního bydlení nechali objednat lidé s technickým zaměřením.
Trapholt muzeum se cítí potěšeno, že Kubeflex mohl být převezen a po rekonstrukci představen návštěvníkům jeho parku s překrásným výhledem na fjord Kolding.
Trapholt Museum for Moderne Kunst
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jacobsen
Ludvika Kanická
19.06.14 10:33
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Arne Jacobsen