Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila Wienberg

Autor: Friis & Moltke, Wienberg Architects | Mette Wienberg
Adresa: Århus, Dánsko
Investor: Mette a Martin Wienberg
Realizace: 2008 Užitná plocha: 184 m²

Klidné srdce, nastavení slunci
Prostředí je venku stejně jako uvnitř chladné a uklidňující. Jakmile vaše noha vstoupí na pozemek, obalí se kolem vás pocit podobný hebké šále: příjemně tajemný pocit ocitnout se osaměle v některém z velkých finských lesů nebo dokonce vkročit do vesmíru, kde Jin a Jang konečně našli svoji rovnováhu a harmonii. Je těžké uvěřit, že ve skutečnosti se nacházíte v tradiční obytné čtvrt Højbjerg situované na předměstí Aarhusu.
Donedávna se na tomto malém rohovém pozemku nacházela jen malá letní chata postavená za války v roce 1942 a později se téměř celá ukryla za vysokými stromy. Nyní se domek oděl do zcela nových a ambiciózních šatů. Zvenku jsou stěny obloženy prkny a ke svému okolí se vila obrací prostřednictvím vhodně umístěných oken, které jednak umožňují pronikání krajiny do interiéru a zároveň vytváří chladivý soukromý prostor.
Vila oceněná v roce 2008 architektonickou cenou města Aarhus hravým způsobem rozbíjí přísně čtvercový pozemek na řadou pečlivě koncipovaných úhlů rozložených do několika úrovní. Způsob koncipování nové přístavby působí, jako by organicky vrůstala do bujné vegetace borovic, keřů plumérií a mezi listy rododendronů, čímž zanechává v divákovi dojem, že tu vila jednoduše musela vyrůst přímo ze země!

Světlo a stín
Spojení tvůrčích sil a představ architektů Metta a Martina Wienbergových vedlo ke vzniku této jedinečné a netradiční stavby naplňující jejich rodinný život. Klíčovým slovem celého projektu bylo vytvoření odpovídající atmosféry za použití kontrastních nástrojů: vytvořením krytého vstupu v tradičním stylu pomocí obkladu z černého dřeva a betonu chtěli prohloubit zážitek posunutí od architektonické přehlednosti k otevřené zahradě, která je naopak tvarovaná organicky, ale ostře odděluje část ložnic, která ji zároveň obklopuje a vytváří kontrast k měkkému trávníku symbolizujícímu zelené jezero.
Stěžejním prvkem celého návrhu jsou stromy a rostliny: všechny květinové záhony jsou vysypány hrubou kůrou, aby se ještě více prohloubila představa “malého domu v lese“ a přírodní mozaika z listí vytváří proměnlivý vzor stínů a světelný filtr: manželé nehledali úchvatné panorama, ale spíše dynamickou různorodost poutavých výhledů vnášejících do každé z místností jedinečnou atmosféru.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 12.06.14
Návštěvnost: 20721 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.