Dům 3+3 na předměstí Sydney

Dům 3+3 na předměstí Sydney
Projekt:2013
Realizace:2013
Užitná plocha:140 m2
Plocha pozemku:330 m2


Dům "3+3" je rekonstrukcí a dostavbou původního cihlového víkendového domku na pobřeží, v oblasti, která se dnes stala prosperujícím předměstím Sydney. Stavba je umístěna na snad nejmenší předměstské parcele a má skromné aspirace, jež jsou jaksi v rozporu se vznešeností většiny rozlehlých vil nacházejících se v této lokalitě.
Aby se slunce mohlo dostat do všech částí domu, je rozdělen na tři "pavilony", oddělené třemi zahrádkami (odtud název 3+3). Hlavní obytný / jídelní prostor (pavilon) je orientovaný k severu a oddělený od původního domku. Toto řešení umožnilo, že je stavba pasivně vyhřívána a ochlazována, s téměř nulovou závislostí na aktivních systémech.
Dům je malý – tento fakt je vědomým rozhodnutím majitelů minimalizovat jeho dopad na prostředí. To zároveň znamená, že je ve velké míře závislý na okolních venkovních plochách. Zvolené architektonické řešení – totiž interakce vnitřních prostor se zahradou – jako by popírá malou dispozici a dovoluje domu zůstat (rozlohou) minimálním a současně nabízet pocit velkorysosti.
Projekt představuje reinterpretaci tradiční pobřežní chaty a snaží se podržet si skromný charakter australské pobřežní architektury. Struktura dřevěného obložení i neformálnost truhlářských výrobků přinášejí na mysl kýžené asociace a oproti těžším materiálům napomáhají tomu, aby dům působil odlehčenějším dojmem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Matt Elkan Architect