Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Horská bouda v Dobřemilicích

Autor: Arc Projekt | Jan Hendrych
Adresa: Dobřemilice, Česká republika | mapa
Náklady: 1 600 000 CZK Projekt: 2005
Realizace: 2006 Užitná plocha: 86 m²
Zastavěná plocha: 51 m² Plocha pozemku: 199 m²
Obestavěný prostor: 378 m³

Na návsi šumavské vesničky Dobřemilice, na místě dávno zbořené chalupy, vyrostl v roce 2006 dům pro čtyři osoby. Slouží jako útočiště pro únik z civilizace, jako základna pro výlety do okolí a především pak jako útulné, před drsným klimatem chráněné místo, kam se každý rád vrací.
Tvar a měřítko stavby byly již od počátku podřízeny základní představě domu, který vychází z velikostí a charakterů drobných doplňkových stavení. Za předobraz a inspirační zdroj proto sloužily kůlny, seníky a chlívky, které po staletí mohutnější venkovské stavby doprovázely a společně s nimi se podílely na utváření místní zástavby.
Na základě tohoto konceptu vznikl kompaktní dům, jehož forma připomíná seříznutý hranol. Tři strany domu jsou prořezány pouze drobnými otvory. Na jihovýchod orientovaný obytný prostor v přízemí je naopak otevřen výhledu do zahrady. Velká okna rámující tento pohled je možné v nepřítomnosti majitelů uzavřít posuvnými okenicemi a posílit tak kompaktní charakter celé stavby.
Obě ložnice umístěné v podkroví propojuje na schodiště navazující most. Díky němu se obytný prostor přízemí otevírá až do střechy a dochází tak k vizuálnímu propojení všech hlavních prostorů domu – včetně pracovny umístěné těsně pod hřebenem střechy.
Kostru domu tvoří racionální rámová dřevěná konstrukce v modulu 900mm, která je viditelná jak v interiéru tak místy i vně budovy. Interiér je tvořen kombinací dřevěných palubek a OSB desek. Zvenku je tento skelet obložen svisle kladenými palubkami.
O co jednodušší a radostnější bylo projednávání celé stavby s investorem, o to složitější pak bylo nutné vyjasnit si konečnou podobu domu s úředníky na CHKO Šumava, zastupiteli a obyvateli obce i s jednateli několika občanských sdružení. Poté, co byly akceptovány velikost, materiál, barevnost a umístění na pozemku, stala se stěžejním bodem diskusí pultová střecha, jejíž sklon musel být oproti návrhu zvýšen na 30°.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 12.06.14
Návštěvnost: 23265 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.