Simpson-Lee House

Simpson-Lee House
Manželský pár v důchodu si nechal v Blue Mountains (150 km severozápadně od Sydney) navrhnout na tříhektarovém pozemku svůj dům. Autorem tohoto domu není nikdo jiný, než stálice australské obytné architektury - Glenn Murcutt. I přesto, že se dům vyznačuje jednoduchostí a lehkostí, jeho realizace trvala včetně návrhu celých 5 let.
Rezidence sestává ze dvou částí - obydlí a ateliéru. Murcutt využil svažitého terénu a umístil protáhlou hmotu domu na vrstevnici. Dům se tak obrací k východu. Obě části jsou spojeny dřevěnou lávkou, tedy materiálem, který se v architektuře domu téměř nevyskytuje. Materiálové pojetí stavby je založeno na kontrastu okolní divoké přírody a sofistikovaných konstrukčních materiálů - oceli, hliníku, betonu a skla.
Murcuttův architektonický styl je ovlivněn tvorbou Miese van der Rohe, o čemž nás Simpson-Lee House v Mount Wilson jasně přesvědčuje. Motiv kontinuálního prostoru použil již v mnoha svých návrzích. Výrazná forma pultové střechy dokonale zapadá do okolního svažitého prostředí.
Podstatou tohoto báječného domu je sebevědomý dialog interiéru s exteriérem, vytvoření příjemného místa pro trávení důchodu uživatelů a podmanivá hra s materiály. Hodláme-li označit tuto architekturu za australskou, musíme přistoupit ke kompromisu koloniální podoby osídlení australského kontinentu. Kořeny aboridžinejské architektury jsou zde vyjádřeny snad lehkostí a vzdušností konstrukce, kulturní evropská tradice se promítá do provozní stránky domu a do zvolených materiálů. Vzniká tak charakteristický architektonický hybrid původní a přenesené tradice vyjádřený současnou formou. Rozhodně zajímavý kontext současné australské architektury.
0 komentářů
přidat komentář