Dům na pláži

Dům na pláži
Zahradní úpravy:Sprout Studio
Inženýrské práce: SDA
Stavba: Paul Gray / Graybuilt
Adresa: Warriewood Beach, Sydney, Austrálie
Projekt:2011
Realizace:1.2013 - 10.2013
Užitná plocha:250 m2




Dům na pobřeží, pevně usazený do jílovitého podloží, zachycuje letmo na východě, v zálivu pláže tříštící se vlny a duny.
Dva vyvážené „pavilony“ vytvářejí kolem samotného domu řadu venkovních „pokojů“ a variací vtahujících do hry světlo a výhledy.
Severní „pavilon“ je posazen vzadu ve svahu a umožňuje situování klíčových venkovních prostor na straně obrácené k oceánu. Jižní pavilon je posunutý dopředu, nabízí výhledy dolů na pláž a tedy až zážitek jisté závratě; zároveň vytváří ochranu pro pokoje na severu.

Co se týče udržitelného rozvoje, dům je schopen vtáhnout množství denního světla i chladivý vánek z moře. Betonové desky podlahy poskytují na všech podlažích fyzickou i termální stabilitu. Všechna okna mají rámy z tvrdého dřeva a izolační dvojskla se zvýšenou tepelnou izolací (plněná argonem). Veškerá dešťová voda ze střechy je znovu na místě využita. Energii zajišťuje 4,5 kW fotovoltaický systém. Hydronické podlahové vytápění, akustické dřevěné stropy a střešní zahrady moderují vnitřní prostředí domu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Matt Elkan Architect