Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Bílý byt na pražských Vinohradech

Autor: OBRŠÁL ARCHITEKTI s.r.o. | Lukáš Obršál
Adresa: Vinohrady, Praha, Česká republika
Náklady: 2 000 000 CZK Projekt: 2012
Realizace: 2013 Užitná plocha: 100 m²

Bytová jednotka se nachází v typickém podlaží činžovního domu na pražských Vinohradech. Dům byl postaven na sklonku 19. století v jemně historizujícím slohu. Jedná se typický pavlačový dům s centrálním schodištěm a průjezdem do dvora. Na každé straně od schodiště byly umístěny dvě dvoupokojové bytové jednotky. Vstupním prostorem bytů byla obytná kuchyně orientovaná jižně na pavlač a na sever do ulice byla umístěna ložnice

V rámci rekonstrukce celého objektu bylo rozhodnuto o sloučení sousedících jednotek po obou stranách schodiště. Z původních čtyř úsporných jednotek na podlaží tak vznikly pouze dvě komfortní. Původní zasklené pavlače se tak staly lodžiemi nově sloučených bytů. Dále byl na dvorní fasádě osazen výtah a na dvoře vymezeno parkování se sadovými úpravami.

Hlavním tématem bytu je otevřená obytná hala, která slučuje všechny denní provozy v jednom prostoru. K tomuto společnému prostoru pak bylo nezbytné přiřadit klidovou zónu se soukromými prostory. Rytmus a počet uličních oken umožnil umístit oproti zadání jednu místnost navíc. Pokoje sice nejsou plošně velkorysé, ale díky vysokým stropům jsou pocitově vzdušné.

Vstup do bytu se odehrává přímo v obytné hale. Nechtěné pohledy ze schodiště jsou blokovány paravanovou stěnou s věšáky a botníkem. Ke vstupu přísluší odkládací skříňka s nezbytnou řídící elektronikou bytu. Následuje velká odkládací skříň nahrazující klasickou šatnu. Za vysokým zrcadlem je schována koupelna s vanou a umyvadlem. Vedle zrcadlových dveří jsou další celoprosklené vedoucí na lodžii. Otevřením jsou přístupná dvě místa u letního stolu, druhá dvě jsou přístupná dveřmi z obývacího prostoru. K lodžii patří ještě komora, kde se odehrává praní a sušení prádla. Hlavní pobytový prostor je umístěn při jižní lodžii a obsahuje pohovku s křesly, konferenční stolek a mediální stěnu na zadním líci vstupního paravanu. Prostor sezení plynule přechází v jídelnu pro šest osob, zatímco kuchyně je opticky odcloněna barovým pultem. Dřez a varná deska jsou z důvodu přívodu a odvodu médií umístěny při obvodové stěně. Pracovní plocha kuchyňského ostrůvku bez spotřebičů tak nabízí výhled do místnosti. Koncová sekce velké odkládací skříně přináležející ke kuchyni slouží jako spíž. V rohu za skříní je umístěna vertikální sestava pro tříděný odpad. Ložnice, která je jako šatna a pracovna používána i přes den, navazuje na obytnou část původními dvoukřídlými dveřmi. Otevřením dveří vznikne optický průhled přes celou hloubku domu, což prospívá pocitu vzdušnosti interiéru. Naopak oba dětské pokoje jsou přístupné výhradně přes šatnu, tedy dvoje dveře s dostatečným hlukovým odcloněním. Šatna s vestavěnými skříněmi propojuje jednotlivé pokoje s ložnicí, obytným prostorem a toaletou.

Interiér se díky jednostranné orientaci na jih v kombinaci s přístupem světla přes lodžii jevil od začátku jako temný. Proto bylo rozhodnuto, že interiér bude pojednán v bílé barvě. Navíc bylo nutné skloubit původní historické artefakty s novým vybavením a jednotná barva tomu velmi pomohla. Nuance jsou tak jen v odstínech a stupních lesku. Původní dveře jsou opatřeny polomatným nátěrem, zatímco nové dveře jsou nastříkány ve vysokém lesku. Lesk kuchyňské linky má zase namodralý nádech díky skleněným obkladům Lacobel. Paravan je složen z lesklých laminovaných desek s jemným nádechem žluté, která odpovídá tónu kožených sedaček.

Původní stěny byly nově přeštukovány a opatřeny bílým matným nátěrem. Nové sádrokartonové stěny jsou opatřeny reliéfními tapetami, krom dětských pokojů bílými. Šatna je opatřena dřevěným deskovým obkladem v bílém lesklém nástřiku shodným s povrchovou úpravou nových dveří.
















Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 17.06.14
Návštěvnost: 28320 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
čeho je moc toho je příliš Ivo Vermousek 19.06.14 07:35
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.