Mateřská školka Omenapuisto

Mateřská školka Omenapuisto
Adresa: Punakanelinkuja 1, Helsinky, Finsko
Realizace:2013
Užitná plocha:890 m2


Pečovatelské centrum Omenapuisto leží na úzkém pozemku a svým tvarem navazuje na sousední uliční síť. Jižní část parcely je vyhrazena venkovnímu hřišti, kam se obrací jednotlivé místnosti dětských skupin a také chodby. Hlavním cílem bylo dosáhnout lehkosti a otevřenosti ve spojení s požadovanou mírou dohledu. Dřevěná rámová konstrukce je převážně jednopodlažní, ale v místě, kde má budova dvě poschodí, se zároveň nachází víceúčelový sál s dvojnásobnou výškou, balkonem a místností pro vzduchotechniku.
Střecha se ve dvou směrech mírně svažuje. Na každém konci je velký okap, který chrlí vodu do kameny dlážděného bazénu, odkud se voda dál vsakuje do země. Přirozené klesání pozemku se využilo k rozmístění skluzavek a šplhacích svahů.
Podélné fasády jsou obloženy 42 mm tlustými deskami Kuningaspaneeli. Obkladové lepené panely jsou rozřezány na tři různé šířky. Prkna byla byla již v továrně ošetřena ochranným nátěrem. Obkladu byla ponechána jeho původní barva a prkna časem zešediví. Bílý vzor na obkladu byl namalován až na místě. Obklad byl dopraven v přesných délkách, aby se podařilo vyvarovat navazujícím spojům mezi svislými prkny. Upevnění je provedeno prostřednictvím skrytých sponek s mezerou k odvětrávání. Fasáda odpovídá nejnáročnějším kritériím na trvanlivost: kvalitní dřevo, přiměřená tloušťka, minimální pohyb a celistvý povrch.
Budova má požární odolnost třídy P3, což umožnilo využít dřevo také pro dělící úseky. Dlouhé fasády jsou uvnitř obloženy borovicovými deskami Effex. Podobně jako u obvodového pláště mají také vnitřní desky tři různé šířky se skrytými sponkami a bez horizontálních spár. Stejné dřevo je použité také jako dýha u nábytku. Vnitřní stěny jsou částečně obloženy kvalitními borovicovými deskami ošetřenými čirým voskem. Vstupní foyer se otevírá do dlážděného vnitřního dvora, který má namísto stropu velký kruhový otvor, který umožňuje slunci být součástí dvora. Na nádvoří je rovněž instalace od sochaře Pasi Karjula představující vesmír složený ze dvaceti koulí z modřínového dřeva.
Seppo Häkli
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Fasáda
ivana
24.07.14 02:30
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Häkli architects