Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Půdní vestavba dvou bytů

Autor: studio AEIOU | Jakub Staník, Jan Vojtíšek
Adresa: Cihlářská 653/40, Veveří, Brno, Česká republika | mapa
Investor: manželé Kostelečtí
Projekt: 2013 Realizace: 2013-14
Užitná plocha: 152 m² Obestavěný prostor: 600 m³

foto: Jan Martínek
Od samotného začátku byly hlavní předností nevyužívaného půdního prostoru krásné výhledy na město. Tento fakt se stal stěžejním mottem návrhu. Na jedné straně je historický pohled na dominantu města hrad Špilberk, na straně druhé pohled na průmyslovou část brněnského brownfieldu či prvorepublikovou vilu Tugendhat od významného německého architekta Ludwiga Mies van der Rohe. Tyto pohledy jsou v každé místnosti zarámovány do oken a vytváří na stěnách "obrazy města". V převýšené části půdy uprostřed dispozice jsou prostory hygienického zázemí, šatny a kuchyně s jídelním stolem, které jsou nasvětleny střešními kubusy.
Zadání stavebníků znělo vytvořit dva byty. Menší byt velikosti garsoniéry pro pronájem, větší byt kategorie 4+kk pro vlastní užívání. Do střešní roviny z ulice Cihlářské byl vsazen po celé délce nový vikýř a z ulice Burešovy stávající vikýř byl výrazně zvětšen. Výška hřebene se neměnila a vnitřní podlahy byly srovnány na jednu výškovou úroveň. Nové obvodové stěny ze sendvičové konstrukce dřevostavby byly opláštěny z vnější strany titanzinkovým plechem, z vnitřní strany obloženy sádrokartonem včetně všech vnitřních příček. Podlaha v pobytových místnostech je z dřevěných palubek, hygienické zázemí a úložné prostory jsou opatřeny keramickou dlažbou. Stropní konstrukce nad koupelnou a toaletou byla řešena jako pochozí z důvodu obsluhy úložného prostoru nad nimi. Vikýře byly vytvořeny pomocí nových dřevěných konstrukcí a repasovaných krokví ze stávajícího krovu. Krov v celé ploše byl zateplen a opatřen novou plechovou krytinou. D
o většího bytu je přiváděno světlo pomocí střešních oken, který jsou opatřený plechovými kubusy. Tento způsob osvětlení zajišťuje přívod denního světla do vnitřku dispozice, stejně tak plochu pro nenápadné umístění zářivkových svítidel.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 21.06.14
Návštěvnost: 24299 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.