Byt s modrým obrazem

Byt s modrým obrazem
Byt se nachází ve 100 let starém činžovním domě poblíž historického centra Hradce Králové. Dispozice před rekonstrukcí nesla několik problémových zásahů ze 70. let. Prostory působily stísněně a sešle. Na podlahách staré linoleum znehodnocující původní povrchy, zkorodovaný odpadní rozvod, rozpraskané omítky atp.
Cílem návrhu bylo prostory zjednodušit, prosvětlit a vnést do nich přehlednost. Jasné členění na velkorysou společenskou část s přístupem na balkón, a intimní ložnici s výhledem do tichého dvorku.
Společenská část bytu je tvořena několika dominantními prvky. V čele místnosti je velká mapa světa s policemi-rovnoběžkami. Investor často cestuje. Při návratu ze zahraničí ukládá na police upomínkové předměty do míst, odkud se vrátil. Na protilehlé stěně je velký obdélník tabule. Návštěvy tu svému hostiteli mohou zanechat vzkaz. Třetím prvkem je velká stěna s vloženou kuchyní. Ta funguje současně i jako bar s policí na zadní podsvícené stěně.
Ložnice má vlastní sociální zázemí. Je tu dostatek úložných prostor pro dva lidi. Podél postele jsou zapuštěné police sloužící jako malé knihovničky i odkladní plocha pro hrnek.
Hlavními materiály bytu jsou černě natřené dřevotřískové desky na podlaze a bílý laminát skříněk. Jednoduchý kontrast černé a bílé nechává přirozeně vyznít všechny prvky, které do interiéru vloží jeho obyvatelé, ať už to jsou knížky, předměty na rovnoběžkách, závěsy atp. Výsledná barevnost a dojem z interiéru je tak odrazem života jeho obyvatel.
Ondřej Lipenský
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Podlaha
Matej Farkaš
06.06.14 01:15
WC
JH
12.06.14 11:51
Například proto...
Winter
12.06.14 03:08
RE Například proto...
Šimon Kopic
12.06.14 11:03
modrá je dobrá
ludvika kanická
16.06.14 02:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ondřej Lipenský, Andrea Jašková, Jitka Šívrová