RD "KASA"

RD "KASA"
Stavební část:Ing. Pavel Srba
Investor:manželé Kasálkovi
Projekt:2005-06
Realizace:2007-08
Užitná plocha:190 m2
Zastavěná plocha:119 m2


Při příjezdu do malebné obce Hvozdná u Zlína stojí nenápadný dům. O co střídměji působí zvenku, nahrazuje dům v interiéru.
Na začátku stálo dlouholeté přátelství mezi investorem a architektem. Společně vybudovali krůček po krůčku skromný rodinný dům, plně odpovídajícím dnešním trendům elegantního prostorného bydlení.
Dům stojí na svažitém pozemku a má obdélníkový půdorys. Kompaktnost a minimalistická dispozice byla nejen důsledkem omezeného rozpočtu, ale i jedním z požadavků investora. V regulačních podmínkách obce byla striktně požadována sedlová střecha. Nevýhodou pozemku je severozápadní orientace, která byla dána blízkým sousedstvím dalších domů z opačné strany a orientací pohledů do krajiny.
Částečně do svahu je zapuštěno technické zázemí domu se skladem a dílnou, vedle samostatně stojí garáž. V přízemí se nachází společenské centrum domu - velkorysý obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a pracovnou. Z obývacího pokoje se vychází přímo na terasu a zahradu, kterou si investor i s terénními úpravami udělal svépomocí. V 1.NP je klidová zóna domu - ložnice s koupelnou, šatnou a dvojicí dětských pokojů.
Jednoduchému čistému interiéru v kombinaci bílých tónu, dřeva a pohledového betonu, dominují jednotlivé kusy nábytku např. napodobenina slavného křesla od Charlese a Raye Eamesových. Nábytek mladí manželé, kteří mají cit pro design i architekturu, vybírají velmi citlivě a postupně podle svých finančních možností.
Velikost domu i po několika letech užívání vyhovuje mladé rodině s dvěma dětmi.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Architektura je i venkovní prostor
Salve Veritas
07.06.14 09:06
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Igor Bergmann