Rodinný dům Meandr

Rodinný dům Meandr
Adresa: Jeziorna, Lubiatowo, Košalín, Polsko
Realizace:2005-06


Jednoduchá hmota domu s červenou fasádou nejvíce připomíná cihlu položenou na trávník. Právě tvarem a barevností prastarého stavebního materiálu se architekti inspirovali u této nevelké stavby. Dům postavil a se svoji rodinou obývá jeden z partnerů architektonického studia HS99.
Název meandr dostal dům kvůli dvojici nik které se "zakusují" do protilehlých fasád domu. První nika vytváří prostor a závětří před vstupními dveřmi a druhá je terasou, kde obyvatelé ještě o něco více užijí ochranu před větrem. Dům nabízí všechny potřebné prostory pro bydlení čtyřčlenné rodiny. Poměrně malou plochu domu opticky zvětšují průhledy přes velké prosklené stěny do zahrady a skrze niky i na další části domu. Půdorys domu se projevil i ve ztvárnění zahrady, kde živý plot z keřů sousedícím s domem kopíruje jeho půdorysný tvar včetně nik.
Cihlový obklad domu byl v době návrhu zvolen záměrně s ohledem na kontext okolních neomítaných staveb v malé obci. Dnes už jsou stavby s fasádou s režných cihel v této oblasti spíše výjimkou, protože jich většina byla zateplena a omítnuta.
Vladimír Balda
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od HS99