Rodinný dům Aqueduct House

Rodinný dům Aqueduct House
Statika:RST Consulting
Adresa: Victoria, Austrálie
Projekt:2009
Realizace:2012
Užitná plocha:200 m2


Dům se nachází na malé mýtině na vršku kopce, uprostřed rozlehlého pozemku porostlého původní buší, jihovýchodně od Melbourne. Jeho jméno je odvozeno od starého akvaduktu, jenž vede podél.

Přestože dům díky mohutné hliněné zdi a plátům zrezivělého ocelového kortenového plechu přímo odkazuje k zemědělskému kontextu, přináší tuto hrubou materialitu společně s rafinovanou kombinací skla, galvanizované oceli, ušlechtilého dřeva a bílé omítky – aby tak dal najevo, že se ze zemědělského pozadí jasně vyčleňuje.
 
Hliněná zeď, probarvená přírodními odstíny a texturami místa, prořezává celou délku stavby, a za obvodovými zdmi pokračuje dál do krajiny. Funguje jako jakási kotva domu, připoutává jej k zemi, zatímco zbytku konstrukce včetně střechy a teras umožňuje jako by se vznášet a být na ní zavěšené...  Aby se dosáhlo velkých konzol a štíhlého “plátu” střechy (300 mm mezi stropem a pokrytím střechy), je střešní panel konstruován s pomocí matrice z oceli a vyplněn dřevěným rámem. Hliněná zeď skrývá řadu ocelových sloupů, jež umožní střeše nad ní plynout.

Půdorys, jenž sestává ze dvou prolýnajících se obdélníků, je organizován kolem této hlavní zdi, která – kromě toho že kotví dům zvenku – také pomáhá definovat a členit prostory uvnitř. Obdélníkové půdorysné sekce se navzájem protínají a překrývají, a nakonec stavbu otevírají do dvou velkých teras podél severní fronty. Do domu vstoupíte z jihu a okamžitě jste skrze otvor v hliněné zdi vtaženi do obytného prostoru s výhledem na sever. Velká, devět metrů široká skleněná stěna umožňuje, aby se trojúhelníkový obytný prostor otevřel do podobně tvarované terasy – a efektivně tak vytvořil obdélný obytný prostor s rozmlženým prahem mezi interiérem a exteriérem.

Aqueduct House je veden myšlenkou flexibility a proměnlivosti prostor. Dispozice zůstává rozvolněná a třebaže jsou obytné prostory i ložnice řešeny účelně, jsou z velké části otevřené a nedefinovatelné. Půdorys umožňuje, aby byl dům využíván jako jedno, dvou, či tříložnicový; jediný pevný program je přisouzen užitným prostorám kuchyně a koupelen.

Znovuoživení rurálních hodnot země a ohně se v návrhu objevuje opakovaně. Ve volně stojících sekcích hliněné zdi situované ve středu obytných prostor je z jedné strany umístěn krb, z druhé kamna, zatímco také venkovní hliněná “iglú” pec na pizzu je zasunuta do této hliněné zdi a přímo propojuje kuchyň s exteriérem.

Při navrhování domu byly zohledněny také ideje udržitelného rozvoje. Stavba není napojena na vodovodní řad, a proto je odkázána na kolekci a uchování dešťové vody. K tomuto účelu byly navrženy velké rovné střechy, jež maximalizují plochu zadržování vody, zatím co velké okapy zajišťují, aby minimum, ne-li žádná voda byla vyplýtvána. Uvnitř funguje ústřední “kláda” hliněné zdi jako termální masa, zahřívaná dvěma krby/kamny, jež jsou do ní zabudovány a zajišťuje, že i v zimě jsou prostory vyhřáté. Jediným dalším topným systémem je pumpování teplé vody ohřáté zmíněnými kamny do potrubí zabudovaného těsně pod povrchem betonové podlahy. Velké prosklené plochy na severní fasádě propouštějí hluboko do hlavního objemu stavby zimní slunce, zatímco vykonzolovaná přetažená střecha chrání před přímým sluncem v létě.

NR.
Kráceno redakcí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Branch Studio Architects