Rodinný dům Bridge House

Rodinný dům Bridge House
Statika:RST Consulting
Adresa: Kilcunda, Austrálie
Realizace:2011
Užitná plocha:157 m2


Dům je situován na drsném pásu pobřeží jižní Victorie. Při jeho navrhování se stal hlavním tématem jedinečný výhled na oceán skrze zchátralý dřevěný železniční most (odtud také pojmenování Bridge House). Použité materiály jako zrezivělá ocel, šedé zdivo, zvětralá měď či stříbřitě zbarvené dřevo prezentují stavbu spíše jako trvalou součást krajiny než jako nedávný přírůstek. Prosklené stěny obrácené k jihu zachycují pohled na oceán, zatímco ty vysoké, štíhlé propouštějí ze severu do obytných prostor záblesky denního světla.

Půdorys je odvozen ze dvou obdélníkových tvarů, jež se navzájem prostupují; hlavní objem se přitom natáčí k východu, aby zpříma zachytil výhled skrze most. Na první pohled se dům zdá být větší než ve skutečnosti je – a to kvůli zdi – “větrolamu”, jež spojuje dům a garáž. Bridge House je ve své rozloze skromný; skládá se ze dvou ložnic, kompaktního sociálního zařízení a kuchyně s otevřeným plánem, již obklopují obytné prostory. V interiéru se prostory navzájem překrývají a vlévají do sebe, vytvářejí a využívají zákoutí, výklenky a zapuštění, jež vznikají u předstupujících zdí (uší). Úrovně se proměňují a definují prostory a program.

Dvě velké zděné stěny prořezávají dům a pokračují do krajiny, připoutávají jej ke svému kontextu, a stejně tak definují a chrání venkovní prostory. Vstupní terasa proniká hluboko do nitra domu, a poskytuje tak díky ocelovým stěnám, jež se od sebe lehce odklánějí a odhalují vstupní dveře, chráněný vchod. Měděná schodišťová šachta je vklíněna do volného prostoru nad vstupem, v exteriéru odděluje hlavní objemy a zároveň mezi nimi v interiéru poskytuje propojení.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Branch Studio Architects