Říční akvárium v Moře

Říční akvárium v Moře
Spoluautor:João Perloiro, João Luís Ferreira, Paulo Perloiro, Paulo Martins Barata, Pedro Appleton
Adresa: Parque Ecológico do Gameiro, Apartado 35, Mora, Portugalsko
Investor:Municipalidad de Mora
Realizace:2004-07
Zastavěná plocha:3000 m2
Plocha pozemku:17000 m2


Říční akvárium leží na severu portugalského regionu Alentejo východně od vesnice Mora uprostřed přírodního parku Gameiro táhnoucího se podél řeky Ribeira da Raia. Projekt vedla snaha odpoutat závislost regionu od upadajícího zemědělství novým směrem k environmentální turistice a trhu zaměřeného na volnočasové aktivity. Místní úřad proto vypsal soutěž na akvárium, které by mohlo zprostředkovat biologickou rozmanitost protékající řeky. Nový objekt je začleněn do ekologického parku divoké přírody Gamiero na březích Ribeira da Raia.
Objekt leží v háji mezi korkovníky a olivovníky na dohled vysedávajících rybářů. Lehce zvlněný pozemek svou topografií vytváří na soutoku dvojice menších vodních toků přírodní nádrž. Umístění akvária na okraj tohoto umělého jezera dalo základ celému tématickému obsahu budoucího Fluvária. Sladkovodní živočichové již nebyli pouze v akváriích uvnitř budovy, ale vodní plochy omývají nejbližší okolí, okysličená voda přitéká shora a do rybího světa lze nahlédnout také z přilehlé restaurace.
Jako ochranu před žhnoucím sluncem bylo potřeba vytvořit dostatek stínu, čímž vznikla kompaktní monolitická hmota se šikmou střechou a předsazeným sloupovím z tenkých prefabrikovaných rámu o rozponu 33 metrů. Výsledný tvar přitom odpovídá nabíleným stodolám přezdívaným “montes” z oblasti Alentejo.
Východozápadní orientace lamel nabízí dostatek zastínění a společně s příčným provětráváním a zapojením proudící vody se starají o významné snížení energetických nároků na ochlazování budovy. Zvýšená vlhkost v celé oblasti má pozitivní vliv na život chovaných zvířat, pěstovaných rostlin i příjemný pocit návštěvníků.
Pod stínícími lamelami jsou na mohutném betonovém podstavci rozmístěny jednotlivé pavilony: recepce, prodej lístků a obchod, kavárna, výstavní pavilon, dokumentační centrum, výzkumné a vzdělávací centrum, multimediální místnost, malý sál a především živá expozice umístěná do potemnělých prostorů, čímž je soustředěna pozornost a zároveň potlačen nežádoucí dopad UV záření.
Volným prostorem mezi vnitřním programem a obalovou skořápkou se prochází cesta, která vrcholí venkovní lávkou nad přiléhající vodní nádrží, kde rovněž pokračuje výstava místních rostlin a zvířectva.
V suterénu se nachází veškeré technologie zaručující kvalitu vody, její správnou teplotu, pH, filtrování a dopravu potrubím do každého z akvárií. Pro tyto potřeby se využívá voda z místní studny napumpované do podzemního rezervoáru, kde se po použití následně rekuperuje. Kromě vody zvířata rovněž vyžadují speciální stravu, která se do objektu dopravuje a připravuje v technickém patře.
Promontório Architecture
0 komentářů
přidat komentář