Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Říční akvárium v Moře

Autor: Promontorio Architecture
Spoluautor: João Perloiro, João Luís Ferreira, Paulo Perloiro, Paulo Martins Barata, Pedro Appleton
Adresa: Parque Ecológico do Gameiro, Apartado 35, Mora, Portugalsko | mapa
Web: www.fluviariomora.pt
Investor: Municipalidad de Mora
Realizace: 2004-07 Zastavěná plocha: 3000 m²
Plocha pozemku: 17000 m²

Říční akvárium leží na severu portugalského regionu Alentejo východně od vesnice Mora uprostřed přírodního parku Gameiro táhnoucího se podél řeky Ribeira da Raia. Projekt vedla snaha odpoutat závislost regionu od upadajícího zemědělství novým směrem k environmentální turistice a trhu zaměřeného na volnočasové aktivity. Místní úřad proto vypsal soutěž na akvárium, které by mohlo zprostředkovat biologickou rozmanitost protékající řeky. Nový objekt je začleněn do ekologického parku divoké přírody Gamiero na březích Ribeira da Raia.
Objekt leží v háji mezi korkovníky a olivovníky na dohled vysedávajících rybářů. Lehce zvlněný pozemek svou topografií vytváří na soutoku dvojice menších vodních toků přírodní nádrž. Umístění akvária na okraj tohoto umělého jezera dalo základ celému tématickému obsahu budoucího Fluvária. Sladkovodní živočichové již nebyli pouze v akváriích uvnitř budovy, ale vodní plochy omývají nejbližší okolí, okysličená voda přitéká shora a do rybího světa lze nahlédnout také z přilehlé restaurace.
Jako ochranu před žhnoucím sluncem bylo potřeba vytvořit dostatek stínu, čímž vznikla kompaktní monolitická hmota se šikmou střechou a předsazeným sloupovím z tenkých prefabrikovaných rámu o rozponu 33 metrů. Výsledný tvar přitom odpovídá nabíleným stodolám přezdívaným “montes” z oblasti Alentejo.
Východozápadní orientace lamel nabízí dostatek zastínění a společně s příčným provětráváním a zapojením proudící vody se starají o významné snížení energetických nároků na ochlazování budovy. Zvýšená vlhkost v celé oblasti má pozitivní vliv na život chovaných zvířat, pěstovaných rostlin i příjemný pocit návštěvníků.
Pod stínícími lamelami jsou na mohutném betonovém podstavci rozmístěny jednotlivé pavilony: recepce, prodej lístků a obchod, kavárna, výstavní pavilon, dokumentační centrum, výzkumné a vzdělávací centrum, multimediální místnost, malý sál a především živá expozice umístěná do potemnělých prostorů, čímž je soustředěna pozornost a zároveň potlačen nežádoucí dopad UV záření.
Volným prostorem mezi vnitřním programem a obalovou skořápkou se prochází cesta, která vrcholí venkovní lávkou nad přiléhající vodní nádrží, kde rovněž pokračuje výstava místních rostlin a zvířectva.
V suterénu se nachází veškeré technologie zaručující kvalitu vody, její správnou teplotu, pH, filtrování a dopravu potrubím do každého z akvárií. Pro tyto potřeby se využívá voda z místní studny napumpované do podzemního rezervoáru, kde se po použití následně rekuperuje. Kromě vody zvířata rovněž vyžadují speciální stravu, která se do objektu dopravuje a připravuje v technickém patře.
Promontório Architecture
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 19.04.14
Návštěvnost: 18906 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.