Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila Lipno - Frýdava

Autor: Uhlík architekti | Petr Uhlík, Zuzana Šuleková
Statika: Petr Haladej, STTAB s.r.o.
Adresa: Frýdava, Přední Výtoň, Česká republika
Realizace: 9/2010 - 5/2013 Užitná plocha: 335 m²
Zastavěná plocha: 106 m²

Urbanistické, architektonické a stavebně-technické řešení — Stavební pozemek se nachází v katastrálním území Frýdava. Pozemek je nezastavěný, značně svažitý, navíc se severovýchodní orientací svahu, vzhledem k situování obytných místností tedy položen nepříznivě. Dle územního plánu je určen k individuální zástavbě. Založení stavby je v takto složitém terénu náročné. Sousední pozemky jsou v současné době bez zástavby; mají přirozenou zeleň, sestávající z vysokých jehličnanů a náletových listnatých stromů.

Stavební pozemek investora je jedním z řady pozemků na pravém břehu lipenského jezera v blízkosti hlavní pravobřežní komunikace do vesnice Frýdava. Řada pozemků je vymezena touto komunikací a vodní plochou lipenského jezera. Břehová linie je zde mírně proměnlivá, veskrze břeh vykazuje značnou svažitost směrem k vodní hladině. Lze předpokládat, že náročné pozemky o výměrách mezi 2 a 3 tisíci metry čtverečními budou zastavěny individuální zástavbou rodinných domů a vil s vyšším plošným a prostorovým standardem, který bude splňovat náročné individuální nároky jejich uživatelů. Vzhledem k velikosti pozemků bude tedy zástavba volná s nepřerušeným přírodním charakterem břehové linie až po  samotnou Frýdavu. Zároveň lze tedy očekávat konfrontaci různorodých architektonických přístupů. Společným tématem bude nutně orientace domů po svahu dolů k hladině jezera. Hmota budovy našeho návrhu se z komunikace příliš neuplatňuje. Viditelná je pouze horizontální linie horního obytného podlaží domu. Celá stavba je orientována směrem k vodní ploše a jižní, osluněné části pozemku.

Objekt se pokouší nalézt odpověď na velmi obtížné zastavovací podmínky. Hlavní a přirozená orientace svažitého pozemku je severovýchodní, směrem k hladině vodní nádrže, zatímco jediné pobytově využitelné a osluněné místo se nachází v horní části na jihozápadě pozemku. Tyto rozporné podmínky spolu s prudkým spádem celého pozemku nás přivedli k netradičnímu koncepčnímu řešení. Celé těleso domu jsme rozdělili na dvě hmoty. Spodní – sokl a horní skleněnou lehkou kládu. Železobetonový kvádr o minimální půdorysné ploše, který redukuje míru založení ve svahu. Sokl je orientovaný proti svahu tak, aby se otevřela jižní fasáda. Sokl je jakýmsi pokračováním skály, jejím obnažením v materiálově příbuzné monolitické hmotě – betonu. Její vnitřní prostor je členěn betonovými kubusy koupelen, schodiště a obslužné prostory, které evokují balvany na skále. Mezi nimi vzniká volný užitný prostor. Horní lehký kvádr je posazen na hranu soklu co nejdále směrem k vodní ploše. Jeho horní plocha slouží jako pochozí terasa a zároveň přístup do domu. Je koncipován jako otevřená skleněná hmota, která je vsazena doprostřed korun vzrostlých stromů, tvořící její přirozenou clonu. Pojímá v sobě hlavní denní obytný prostor domu otevřený výhledům k vodě i směrem k vstupní terase. Skleněný kvádr je symetricky překonzolován o 7,8 metru na obě strany soklu. Z hlavní přístupové cesty je patrná pouze tato část domu. Z ulice bude pohledově kryta jednak vzrostlou zelení a částečně také umělým valem mezi hranicí pozemku a komunikací.

Technické řešení — Stavebně technické řešení objektu je rozděleno také na dvě části:
První část 1. NP, jehož nosná část je tvořena lehkou ocelovou konstrukcí z příhradových nosníků, tvořených ocelovými trubkami hlavními průvlaky HEB. Ocelová příhradová konstrukce je při skleněných fasádách přiznaná, pláštění je jenom ve dvou bočních štítových stěnách v interiéru SDK konstrukcí a v exteriéru kompakt deskami. Štítové obkládané stěny jsou s provětrávanou vzduchovou mezerou.a tepelnou izolací. Fasáda je tvořená lehkým pláštěm z kompaktních desek FunderMax tl.15 mm.
Druhá část objektu je tvořena konstrukcí dvou podzemních podlaží, která je navržena jako vrstvená sendvičová konstrukce z pohledových betonů. Obvodová konstrukce je tvořena žb. stěnou z pohledového betonu 200 mm, tepelní izolace 150 mm a exteriérovou stěnou z pohledového betonu 200 mm.
Součástí stavební akce je také osazení dřevěného mola 6 x 2 metry na břehu nádrže pod tělesem soklu domu. Dřevěné molo bude jednou stranou pevně zakotvené ke břehu, druhá strana bude ležet na plovoucích plastových pontonech. Molo bude sloužit k letnímu pobytu u vody, případně kotvení malé lodi.

Navržené ústřední vytápění je realizováno pomocí tepelného čerpadla. Jako zdroje energie využívá dva vrty. Vytápění je realizováno veskrze pomocí podlahového vytápění.
Ložnice v 1. NP mají provedenou přípravu na případnou dodatečnou montáž chladicích jednotek.













Projekt
Fotografie
Tomáš Balej
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 16.04.14
Návštěvnost: 42888 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
názor Martin 17.04.14 15:19
Bezva kladivoun. Petr Venclovský 17.04.14 19:57
Nadhera Mia 26.04.14 11:07
... Daniel John 26.04.14 13:55
Nebe a dudy takyarchitekt 27.04.14 14:05
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.