Řadový rodinný dům

Řadový rodinný dům
Autor: Jan Roháč
Adresa: Záluské 11, Jinonice, Praha, Česká republika
Realizace:2013
Užitná plocha:92 m2
Zastavěná plocha:57 m2
Plocha pozemku:112 m2
Obestavěný prostor:355 m3


foto: Ester Havlová
Stavba je součástí souboru malých řadových domků. Řada je orientována severozápad-jihovýchod. Průčelí jsou potom ideálně orientována, severovýchodní vstupní a jihozápadní do pobytové zahrady.   Původní domky byly projektovány v roce 1930. Domky mají průběžnou sedlovou střechu. Šířka parcel je 5,0 m. Hloubka původních domků je 7,2 m. Většina domků prošla stavebními úpravami. Provedené úpravy okolních domků zahrnují přístavby, půdní vestavby a s tím související změny tvaru střechy dále úpravy otvorů včetně členění a barvy okenních rámů.
Nový dům: Protože se jedná o řadovou zástavbu, byla hmota domu určena danými parametry sousedních staveb.  Návrh budovy tak spočíval pouze v upřesnění proporcí a řešení detailů. Zejména návrhu základního detailu osazení oken na konstrukci. Okno má šířku parcely a konstrukční výšku podlaží. Je osazeno zvenku. Není vloženo do otvoru. Toto okno se opakuje dvakrát na každé fasádě. Rozsah prosklení byl určen jednoduchým parametrem, a to maximalizací prosklení obou průčelí.  Nosnou konstrukcí domu je ocelový skelet. Ocelová nosná konstrukce byla zvolena proto, aby poměr hrubé podlažní plochy k ploše užitné byl co největší. Jinými slovy tak, aby konstrukce zabírala v půdoryse minimum z omezené zastavitelné plochy. 
Okna: Rámy okenních profilů jsou hliníkové. Materiál byl navržen z důvodu realizovatelnosti relativné velkých křídel. Křídla mají rozměr cca 2,5 x 3,0 m (š x v) . Barva okenních rámů původní zástavby je bílá. Bílá jsou proto i okna novostavby.
Dispoziční uspořádání:  Hlavní vstup je ze severovýchodu. Od komunikace je fasáda oddělena malou předzahrádkou. Půdorys přízemí je jeden otevřený prostor s funkcemi vstupního prostoru, jídelny, kuchyně a obývacího pokoje. Ze zóny obývacího pokoje se vstupuje na zahradu. Na zahradě je vzrostlý strom - meruňka.  V přízemní je stavebně oddělena koupelna s WC. 2.np je s 1.np propojeno přímočarým jednoramenným schodištěm. Ve 2.np jsou dvě samostatné ložnice, WC s umývadlem. Terasa navazuje na severní ložnici. Suterén není přímo propojen s nadzemním podlažím. Do pokoje v suterénu se vstupuje pouze přímo ze zahrady.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hmmmm
adamhorak
10.04.14 08:13
Pěkná uliční fasáda
Lumír Gazda
10.04.14 09:37
Čo na to kolaudačná komisia?
jma205
10.04.14 09:06
Podívaná
Alfonsio
10.04.14 09:20
Fajn-konec nudy
David Vašíček
10.04.14 10:22
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jan Roháč