Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Výstavní a vzdělávací centrum Salto Del Roldán

Autor: Sixto Marin Gavin
Spolupráce: Alejandro Navarro Planas
Adresa: Sabayés, Španělsko | mapa
Web: www.espaciosaltoderoldan.es
Investor: Ayuntamiento de Nueno
Náklady: 98 000 Euro Realizace: 2011
Užitná plocha: 100 m² Plocha pozemku: 7510 m²

Nueno leží ve španělské provincii Huesca 16 kilometrů od stejnojmenného hlavního města. Urbanistická struktura obce je nadmíru spletitá: tvoří ji celkem sedm vesnic (Sabayés je jednou z nich) rozkládajících se na ploše 14724 hektarů ve výšce od 600 až po 1600 metrů nad mořem. Pro umístění stavby byl vybrán pozemek poblíž Sabayés s ohledem na centrální pozici mezi ostatními vesnicemi, ale také pro jeho zvýšené místo. Pole, kde se objekt nachází, leží poblíž poustevny Virgen del Patrocinio (zasvěcené španělské jeptišce Marii Josefě de los Dolores Anastasia z řádu Neposkvrněného početí Panny Marie) u pohoří Salto del Roldán.
Stavební program je rozdělen do dvou částí: na dům, který má hostit výstavy, a zahradu, kde mají být reprodukovány různé ekosystémy zdejší oblasti. Obecní zastupitelstvo k projektu přistoupilo tak, že by navržená stavba měla umět více než jen návštěvníkům přetlumočit zdejší prostředí: přáli si dynamickou prezentaci spojenou s pedagogikou, vyžadující intelektuální výkon, zkoumání a vědomosti.
Projekt se od prvních skic vztahoval k nedaleké poustevně, která se nachází na severním okraji pozemku. Bylo zapotřebí zaujmout postoj k tomu, co dodává osobitost celému území. Nové výukové centrum tedy má podobný tvar jako poustevna, avšak velikost otvorů a stříkané omítky z probarvovaného betonu proměňují stavbu v abstraktní prvek podobný skalním útvarům Salto del Roldán, který byl následně dotvořen časem a lidskou rukou. Vzdělávací centrum tak po formální stránce komunikuje se sousední poustevnou a materiální stránce vede dialog s okolím územím.
Oba zvolené materiály, probarvený beton a cortenová ocel, nastavují nový vztah s krajinou, poněvadž na objektu budou brzy patrné proměny ročních období i celkové plynutí času. Kvůli různé orientaci a vystavování atmosférickým vlivům se budova začne proměňovat a hrát odstíny.
Vnitřek tvoří jediná místnost, v níž je obří stropní světlík tvořený plochami, které se nedotýkají stěn a umožňujícím pronikání denního světla. V místech, kde se strop blíží ke stěnám, je umístěno dodatečné osvětlení.
Nižší stěny, kde je výška pouze 2,40 metru, jsou navrženy jako jediná souvislá plocha pro instalaci výstav. Vložené dřevěné boxy obsahují toaletu, šatník a sklad výstavních panelů. Rozkladem stropního podhledu a soustředění výstavních ploch do nižších částí objektu jsme měli v úmyslu upřít pozornost návštěvníků na výstavu a zároveň obohatit prostorový zážitek.
Sixto Marin Gavin
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 09.04.14
Návštěvnost: 22107 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.