Víkendový domek – Pump House

Víkendový domek – Pump House
Adresa: Victoria, Austrálie
Projekt:2012
Realizace:2012 - 2013
Užitná plocha:62 m2


Architektonické dílo je obvykle výsledkem zdlouhavého procesu navrhování, projektování a stavění, při němž je vize komunikována s klientem i stavitelem, a to především skrze detailní projektovou dokumentaci a bezpočet variant...
Pump House* se lišil. Byl postaven a jeho obraz z velké části vytvořen majitelem během volných víkendů a deštivých pondělků. Tato kompaktní stavba, již lze přemístit, je spíše výsledkem důkladné diskuse než produktem projektování... čímž nechceme zlehčovat pečlivé zvažování věnované detailům.
Naše účast měla v tomto případě spíše neformální povahu; konzultace během navrhování i stavění směřovaly výhradně k architektonickým detailům a celkovému estetickému vyznění.
Během dřívější spolupráce s majitelem (tesařem) na několika náročných projektech jsme často dospěli k úvahám o malých objektech, jež by byly konstrukčně jednoduché a zároveň architektonicky působivé. Pravidelně jsme debatovali o hledání alternativy k běžným “katalogovým” domům a nechtěli jsme připustit, že by se architektonické řešení, jednoduchost konstrukce a finanční dostupnost musely vzájemně vylučovat.
Pump House je průsečíkem těchto tří předpokladů a v podstatě jakýmsi architektonickým prototypem, jenž testuje naši odpověď na toto letité dilema... Představuje v podstatě koncepční model 1:1 vzešlý z našich diskusí a předešlých zkušeností.
Dům oslavuje obyčejnost. Je nekompromisní ve své jednoduchosti, s pevným odhodláním sleduje skromnou, přesto zásadní myšlenku vyloučení nepotřebného. Materiály používané v zemědělství (vlnitý plech, málo kvalitní překližka a surové řezivo) jsou dány dohromady s pomocí starých řemeslných postupů (na míru vyrobená okna, dveře a další truhlářské prvky), aby tak vniklo něco mnohem více než jen spojení jednotlivých částí. Kompaktní vnitřní prostory jsou organizovány kolem středového obslužného jádra.
Zpola-trvalá stavba sedí měkce na svém místě, přizpůsobena hrázi rybníka, na hranici mezi pastvinami a okolní buší. Velké prosklené plochy spolu s orientací sever–jih umožňují pronikání denního světla i otevřené krajiny dovnitř...
Původním zadáním bylo cosi jako prostor – přístřešek pro čerpadlo na vodu a další farmářské vybavení; a zároveň místo, kde by si majitelé mohli dát šálek kávy, když se o víkendu zastaví za Georgem – svým koněm... A přestože nakonec vzniklo cosi o poznání náročnějšího, skromnost původní ambice je stále zřejmá.
Pump House není napojen na žádnou infrastrukturu, je tedy zcela soběstačný, vybaven barely na dešťovou vodu, kamny na dřevo a solárními panely.
NR.

* Pump House = studna; ve smyslu utilitárního domku/stavbičky chránící obvykle studnu a čerpadlo
Kráceno redakcí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Branch Studio Architects