Ekumenické fórum Hafencity

Ökumenisches Forum Hafencity

Ekumenické fórum Hafencity
Vedoucí projektu:Florian Götze
Adresa: Shanghaiallee 12-14, Hamburk, Německo
Realizace:2012
Užitná plocha:6400 m2
Plocha pozemku:1170 m2
Obestavěný prostor:24000 m3


Lehce otlačený
V létě 2012 byla v hamburské čtvrti Hafen-City otevřena první sakrální stavba. Hafen-City představuje jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících hamburských čtvrtí s přibližně deseti tisíci obyvateli a čtyřikrát větší nabídkou pracovních míst (většinou kancelářských). Nyní se má věc konečně tak, že se pod jednu střechu podařilo sdružit 19 křesťanských konfesí, čímž si všechny zasluhují pozornost. Ekumenické centrum je součástí - stále ještě neuzavřené - blokové zástavby. V přízemí se nalézá společně využívaná kaple, kavárna a společenský sál. V prvních dvou horních podlažích jsou kanceláře a nad nimi jsou pak byty. V šestém patře je umístěn městský klášter konventu Svatého Vavřince s přidruženými prostory pro hosty.
V případě koupi ojetého vozu způsobí zjištění „Lehce otlačený!“ celkový špatný dojem a v každém případě to významně snižuje prodejní cenu. Tyto tvary jsou žádoucí pouze v případě, pokud jsou prolákliny a vybouleniny součástí tvarování a stabilizace, což platí také u designu auta. Potom se však nazývají jinak. Například žlábky nebo prahy. S proláklinou/výstupkem (němčina má jeden název „die Delle“ - pozn.překl.) ve vyzdívce Ekumenického fóra byly reakce obdobné. Stavbě neubírají na hodnotě. Právě naopak. Jedno z tvarování vybízí ke vstupu do fóra a podle způsoby vyzdívky z lazurovaných cihel, z nichž je vytvořen kříž, dává jasně tušit, co lze uvnitř očekávat. Druhého zvlnění si člověk povšimne, až když vzhlédne k okapu: poskytuje totiž přístřeší pro zvon. Třetí z venku patrná vypouklina, která ze předu budovy působí jako proláklina, značí na zadní straně domu místo pro oltářní výklenek v kapli.
V počítači se podobně načechrané fasády velmi rychle nakreslí, ale bednění 25 cm silné železobetonové stěny už nejde tak snadno od ruky a při stavění 11,5 cm tlusté stěny z režného zdiva se vyžadovalo podstatně více než obvyklá zručnost. Výsledek je však působivý. Zejména ráno, kdy je slunce velmi nízko a nechá vystoupit trojrozměrný reliéf. Jedni kolemjdoucí (nejspíše architektoničtí turisté) se v žertu domnívali, že boule vznikly z toho, jak v Hamburku vane spíše drsný vítr než vlažný vánek. Vítr je zde skutečně silný, a co dokáže způsobit, můžete spatřit z boku na obložení provizorní požární stěny, která musela být k domu opakovaně „přišitá“, aby větru neposkytovala žádné další plochy, do nichž by se mohl opírat. Jedná se zde především o neprodyšnost a ne krásu – ale občasné nehody způsobené větrem zapříčiní vznik neodolatelné grafiky. Ne však na dlouho, neboť sousední dům už se začíná stavět.
Wilfried Dechau
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Wandel Hoefer Lorch Architekten