Umělecké muzeum Castellón

Museo de Bellas Artes de Castellón

Umělecké muzeum Castellón
Spolupráce:C.Moneo, M.Linares, M.Peralta, A.Regueiro, J.Gimeno, O.Fdez-Aguayo
Adresa: 
Avenida de los Hermanos Bou‪ 28, Castellòn de la Plana, Španělsko
Investor:Castellón Cultural S.A.
Projekt:12.1997
Realizace:06.1998 - 12.2000
Užitná plocha:14000 m2
Náklady:20 000 000 Euro


Umělecká galerie v Castellón de la Plana je koncipována okolo nádvoří, které zdobí vzrostlé cypřiše. Dvůr byl původně součástí školy Serra Espada.
Uspořádání jednotlivých místností různých velikostí je vázáno na půdorysy stejných rozměrů. Prostory s výškou přes dvě poschodí se příčně linou jako 'prázdný vodopád' a z každého poschodí nabízí rozmanité výhledy.
Obvodový plášť z hliníkových panelů chrání muzeum, které jako sfinga ukrývá městské poklady. Štíhlé a vysoké proporce muzea s výrazným fasádním reliéfem slouží jako vzpomínka na staré kamenné bloky z římského období, které byly nalezeny na místě během vykopávek.
Stavební program se odvíjí podle tradičního scénáře a rozděluje architekturu muzea na čtyři hlavní části: veřejnou, poloveřejnou, soukromou a sklad. Každá z nich je jasně oddělena do samostatných křídel. V chráněné části muzea jsou m.j. umístěny kanceláře. Východní křídlo je vyhrazeno stálým výstavám. Na západní straně, která je mírně vyčleněna od hlavní budovy, se nachází restaurátorské místnosti a ve spodním patře jsou jsou sklady pro obrazy a umělecké předměty.
Hlavní nosná železobetonová konstrukce je vyplněna obvodovými stěnami a opláštěna panely z recyklovaného hliníku. Celou fasádu tvoří dva hlavní prvky: plné hliníkové panely o rozměrech 130 x 90 x 6 cm a prosvětlující žaluzie o rozměrech 120 x 12 x 12 cm.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Mansilla+Tuñón Arquitectos