Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Oranžerie na Pražském hradě

Autor: Eva Jiricna Architects | Eva Jiřičná
Spoluautor: AI - DESIGN, s.r.o. | Petr Vágner
Adresa: Královská zahrada, Pražský hrad, Praha, Česká republika
Realizace: 1995-99 Užitná plocha: 588 m²
Zastavěná plocha: 738 m² Obestavěný prostor: 3493 m³

Rekonstrukce oranžérie byla uskutečněna díky laskavému přispění Jennifer Allen Simons (The Simons Foundation, Kanada) k připomenutí památky Olgy Havlové 1933-96.
Nápis na jedné ze skl. tabulí Oranžérie

Na jižní straně Královské zahrady byla při kamenné zdi postavena v 15. století první oranžérie. Po druhé světové válce zde byl vybudován jednoduchý skleník, který se však v roce 1996 rozpadl. Zadáním bylo navrhnout nové zastřešení skleníku podobných rozměrů, které by respektovalo historickou funkci místa a které by do něj vstoupilo novým prvkem, přiměřeným architektonické řeči 20. století.
Tubus o půdorysných rozměrech 84,5 m na 8,97 m a výšce 5,2 m se přimyká k renesanční opěrné zdi. Konstrukce je tvořena čtyřmi příčnými příhradovými oblouky o poloměru 4,3 m, nesoucími prostorovou síť diagonálních trubek z nerezové otryskané oceli. Trubky tvoří svařené kříže, potkávající se ve styčnících, kde jsou mechanicky spojeny jediným šroubem. V dolní části spoje je připojena konzola z ohnutých plochých pásků kovu nesoucí rohy tabulí z kaleného laminovaného skla, spojovaného na čirý silikon. Z důvodů specifického a na konstrukce náročného mikroklimatu ve skleníku byla nosná síť trubek navržena z vnější strany skleníku. Příčné příhradové nosníky dělí vnitřní prostor na tři skleněnými příčkami oddělené celky, které umožňují vytvořit v jediném skleníku různé klimatické podmínky. Stínění v létě a tepelnou ochranu v zimě zajišťují automatické rolovací žaluzie z vnější strany válce.
Autorská zpráva

Nejexponovanější místo v České republice naštěstí není architektonicky zakonzervováno, ale naopak stále dochází k jeho rozvíjení, ke vkládání současných architektonických prvků do jeho areálu. Interesantním počinem bylo znovuzrození nevyhovující oranžerie - oficiálního skleníku Pražského hradu. Zakázka byla svěřena české emigrantce Evě Jiřičné, mistryni schodišť a interiérů.
Nejefektnější částí skleníku bývá povětšinou konstrukce zastřešující vegetační plochy. Transparentní střecha nechá vyniknout konstrukci a na tu je právě u těchto staveb kladen největší důraz. Přesvědčili nás o tom již Grimshaw nebo Foster a ani Jiřičná nestojí opodál. Sofistikovaná ocelová příhradová skořepina vytváří příjemnou paralelu s gotickou katedrálou sv. Víta, pro mne působivou s diagonálními vztahy krytiny chrámu a příhradami skleníku, a pak je tu samozřejmě přiznání vnější gotické a high-tech konstrukce.
Skleník je funkčně rozdělen do tří částí - klíčení, růst a regenerace rostlin. Důsledný systém pro úpravu vnitřního klimatu. Praha získala s realizací oranžerie zajímavý 100 metrů dlouhý exemplář z dílny britského high-techu.
Autor: Jan Kratochvíl, 15.08.07
Návštěvnost: 70365 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
funkčnost se dá hodnotit Čapek 28.01.07 15:47
RE: funkčnost se dá hodnotit Čapek2 31.10.11 13:20
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.