Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Holandská ambasáda v Berlíně

Autor: OMA | Rem Koolhaas, Ellen van Loon
Adresa: Klosterstrasse 50, Berlín, Německo | mapa
Web: www.niederlandeweb.de
Náklady: 35 000 000 Euro Projekt: 1997
Realizace: 2003 Užitná plocha: 8500 m²
Plocha pozemku: 700 m²

Koolhaasovy stavby prodává jejich příběh. Architekt nepoužívá ani úsporné materiály, ani nenabízí nejekonomičtější půdorysy. Neláme si hlavu ani s přesným termínem dokončení stavby (v případě holandského velvyslanectví jím měl být rok 2000) nebo jejich rozpočtem. Přesto se na projekt od tohoto ateliéru stojí fronty. V době retrospektivní výstavy ContentMiesově Nationalgalerie získala Koolhaasova čerstvě otevřená stavba Berlínskou architektonickou cenou.
Ambasáda je druhou stavbou OMA v Berlíně. Červovitě stočený objekt na uliční straně uzavírá stávající blok. Při pohledu od Sprévy však vystupuje jako nezávislý solitér - osmipodlažní skleněný kubus o hraně 27 metrů, kterým po vzoru Guggenheimova musea v New Yorku prochází celým domem jeden prostor. V blízkosti ambasáda v historii procházela Berlínské zeď. Odkaz na ni zakódoval Koolhaas i do stavby. Hlavní myšlenkou domy byla tzv. "trajektorie" - 200 metrů dlouhý kontinuální vnitřní veřejný prostor, který vede z ulice až na střechu. Krajina rozmanitých schodišť, ramp a chodeb meandruje podél fasády a zpřístupňuje různé úrovně podlaží ("Split-level-system"). Statický systém určilo vrstvení funkcí na sebe: nosné stěny mezi "trajektorií" a různými velkými pracovními místnostmi zároveň slouží k ukrytí kuchyněk, skladů a toalet. Vznikla tak proměnlivá dynamika uvnitř budovy, která zvenku vyhlíží jako obyčejná prosklená kostka. Dvojitá fasáda slouží k pasivnímu vytápění i jejímu ochlazování jako odvětrávací kanálky. Co nejprve vypadalo jako labyrint, se nakonec všechno nachází na jedné chodbě, a navíc je horizontálně i vertikálně logicky uspořádané. Statická nezbytnost, sled funkcí a prostorové požadavky klienta tak byly přetransformovány do působivého, dramaturgicky komponovaného, esteticky a tektonicky komplexního objektu.
Projekt ještě není zcela dokončen. O rok později než pro nizozemskou vládu (1998) začal Rem Koolhaas zpracovávat pro soukromého švýcarského klienta tzv. Haus um die Schenkung (nebo Flick Haus II.), který by plynule navazoval na holandské velvyslanectví. Projekt bohužel skončil fiaskem. Snad se najde jiný investor, který by ho pomohl dokončit.

Kanceláře: 4800 m² (70 zaměstnanců)
Bydlení: 1500 m²
Parkování: 2200 m² (28 aut)
Ocenění

Literatura
 
 
750 Kč

Autor: Petr Šmídek, 22.02.06
Návštěvnost: 71296 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.