Dům B

Dům B
Spolupráce:Nathanael Lopez
Realizace:2011
Užitná plocha:150 m2


Žlutá

Místní krajina nese patrné stopy lidských zásahů: louky, kamenné zdi, jasany, potoky, krajina malého měřítka, velmi malého, téměř domáckého, kde všechno má žlutý nádech. Na jaře vyraší všechny květiny žlutě. V létě dozraje obilí, žně i kastilská vedra jsou žlutá. Podzim přichází se žlutými jasany, miliony malinkých listů, které zanikají ve vleklé a suché žluti. V zimě se žlutá dokáže znovu prosadit v zářivých záblescích žlutého lišejníku na šedivých kmenech jasanů. Stroje jsou zde žluté, značky jsou žluté, všechno je žluté.
Před patnácti lety jsme si v této krajině pořídili louku a po dlouhých dvanácti letech rozjímání nad žlutí jsme se rozhodli postavit si tu dům, úkryt rámující kus krajiny, malý obytný práh se dvěma výhled, východním a západním.
Na západ je pohled na nedaleký skalní útvar, mech, ostružiník a starodávný jasan. Východním směrem je výhled na vzdálený úsvit za žlutými horami. Tento dvojitý výhled určil konečnou podobu domu.
Vše je tu malé, vše je krátké, všechno má malé měřítko. Zvenčí lze dům přehlédnout: pohled se zastaví jen u žlutých vstupních dveří ochraňujících dům a žlutého komína vythřívajícího celý dům. Zbytek zůstává neviditelný. Při posezení nebo zastavení ve dveřích dům najednou zmizí okolní svět pokračuje ve svém žlutém tónu.
ch+qs arquitectos
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
29.03.14 11:36
Krásné...
Kateřina Novotná
29.03.14 06:12
Život v přírodě
Ivana
03.04.14 08:43
zobrazit všechny komentáře