Inovační centrum Sauflon

Inovační centrum Sauflon
Sochař:Andras Bojti
Adresa: Gyál, Maďarsko
Investor:Sauflon CL Kft.
Projekt:2013
Realizace:2013/11
Užitná plocha:730 m2
Náklady:850 000 Euro


V Maďarsku bylo otevřeno inovační centrum, které těží ze vzájemné inspirace vědy, technologie a umění. Dvacet čtyři metrů dlouhý průchod je oblkopen reflexemi. Foldes Architects oslovili sochaře s cílem, aby navrhl skleněný objekt, který by vzbuzoval vizuální představy ve všech příchozích návštěvnících.
Přes ekonomické výzvy z posledních let zůstal průmysl s kontaktními čočkami pozoruhodně úspěšný. Vedoucí producent kontaktních čoček a následné péče - firma Sauflon - se rozhodl umístit část své výroby do Maďarska. Toto rozhodnutí bylo následováno vytvořením dceřiné společnosti v roce 2005.
Otevření maďarského výrobního zařízení zajistilo 35% nárůst, a tak britská mateřská společnost v běřnu 2012 rozhodla o vytvoření inovačního centra v Maďarsku, aby prezentovali nejnovější technologie za pomoci prvotřídních obchodních a také inspirativních výukových prostor. Z pěti místních architektonických studií oslovených do soutěže o projekt nakonec zvítězili Foldes Architects.
Laszlo Foldes, hlavní architekt Foldes Architects, vysvětlit koncept, který leží za prezentací firmy:
"Úkolem bylo vytvořit ikonické, stejně tak fuknční centrum inovací, které převážně slouží k přehlídce hi-tec výrobních metod poslední generace kontaktních čoček. Součásti centra inovací je i továrna, kde se 700 zamětnanců střídá ve čtyřech směnách. Přes svá specifika jsme ve výrobě čoček stále viděli průmyslovou produkci. Bylo pro nás výzvou, jak výrobu skloubit s čistým a elegantním konferenčním prostorem pro návštěvníky. Koncept jsme odvodili z definice čoček, prostředků vidění, ale také z technologií z tohoto průmyslového odvětví. Čisté, inteligentní a integrované řešení stejně jako hravé reflexe, lesklé povrchy a transparentnost hrály důležitou roli v našem návrhu. Tento koncept podproje litá podlaha, skleněné mosty, otevřené prostory a tok světelných paprsků skrz prosklenou fasádu a  střechu."
Nějakých dvacet kilometrů jižně od hlavního města Budapešť v srdci moderního průmyslového parku čeká zkrytá krása na své návštěvníky. Samotná produkce kontaktních čoček je umístěna ve stejné budově jako inovační centrum. Od sebe je dělí pouze dveře. Maximum slunečních paprsků proniká do budovy prosklenou fasádou. Za vstupem návštěvníci prochází deset metrů vysokou halou, která je zakončena skleněnou zazubenou stěnou v duchu fresnelovy čočky. Po pravé straně jsou situovány hlavní funkce: hala s 24 m² skleněné stěny s prezentací vizuální identity firmy, dále šatna schovaná za skleněnými dveřmi a nakonec do rebelsky fialové oblečená kavárna. Nad hlavami návštěvníků probíhá dřevěný  vykonzolovaný box. Ten ukrývá auditorium s kapacitou 32 sedadel a najdeme zde i integrovanou tlumočnickou kabinu pro potřeby konferencí. Auditorium je přístupné přes dva skleněné mosty zelené barvy. Další most vede do klinické místnosti, kde se dají vyzkoušet nejnovější kontaktní čočky.
V přízemí situované bílé dveře skrývají tajemství centra inovací - návštěvníci mohou vstoupit do výrobní části. Zde se dostává jedinečné příležitosti nahlédnout do výrobního procesu. Moto "Inovace je jádrem všeho, co děláme" vítá návštěvníky této části.
 Spolupracující sochař Andras Bojti dodává:  "Měli jsme za cíl vytvořit a prezentovat všechny detaily ve vzájemných souvislostech. Díky spolupráci s architektonickou kanceláří interiér působí na návštěvníky vizuálně, spirituálně ale i intelektuálně. Tento symbolický projekt stál na vzájemné spolupráci kanceláře a nezávislého umělce. Motivem projektu bylo vytvoření atmosféry, která působí na lidi výjimečným způsobem."
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Foldes Architects