Coffee Source

Coffee Source
Adresa: Francouzská 106, Vršovice, Praha, Česká republika
Investor:Coffee Source
Realizace:2019
Užitná plocha:80 m2


Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z architektonického ateliéru 0,5 Studio navrhli novou kavárnu Coffee Source na rozhraní pražských Vinohrad a Vršovic – v lokalitě vyhlášené pro svůj pestrý kulturní a gastronomický život. Kavárna v parteru činžovního domu ze 30. let minulého století nabízí interiér pojatý ryze současným způsobem, hosté v něm ale přesto můžou najít několik prvků odkazující k době vzniku celého domu. Nejvýraznějším prvkem kavárny je stěna pokrytá živými rostlinami, výlohová okna pak lze v letních měsících vysunout a přímo tak propojit interiér s ulicí.

Coffee Source je česká společnost zabývající se přípravou a prodejem výběrové i konvenční kávy. Od roku 2003 distribuuje v Čechách luxusní kávovary La Marzocco, provozuje vlastní pražírnu i několik kaváren. Ta hlavní sídlila již delší dobu v ulici Francouzská, ale jelikož se Coffee Source zabývá distribucí nejen nejkvalitnější kávy, ale i nejprogresivnějších technologií, bylo nutné již několik let používaný prostor přestěhovat na nové místo a kavárnu zpracovat současným způsobem. Takový prostor našli majitelé o několik domů dál. Vyznačoval se velkými okny a velkorysým výhledem na rušnou Francouzskou ulici.

Architekti z 0,5 Studia pro společnost Coffee Source navrhli v roce 2018 showroom kávovarů La Marzocco v pražské Hostivaři a při realizaci kavárny spolupráci ještě více prohloubili. Cílem tohoto návrhu bylo vytvořit komfortní kavárnu se zázemím pro prodej kávy a kavárenského příslušenství. I když se historicky jednalo o více menších obchodů, rozhodli se architekti vytvořit ucelený velkorysý prostor. Jeho dominantním prvkem je dlouhý bar s dřevěný jasanovým obložením procházející celou kavárnou. Jeho část lze dobře využít pro akce, jakými jsou cupping, worskhopy či školení.
Díky výjimečnému technologickému řešení, které je v Čechách možné vidět pouze zde, nepřekáží mohutný stroj kávovaru v komunikaci mezi baristou a hostem. Integrovaný kávovar Modbar má na pult vyvedeny totiž pouze elegantní hlavy na espresso a parní trysku, tělo kávovaru je pak skryto pod deskou baru.
Interiér s exteriérem propojují velké výlohy umožňující pozorovat dění na ulici či dohlédnout až na protější Šalounův ateliér. V letních měsících bude možnost výlohová okna vysunout a usadit se v oknech s příjemným dřevěným ostěním. Hosté původní kavárny si velmi oblíbili příjemnou zahradu ve vnitrobloku. Tu v novém prostoru nahradila živá vertikální zahrada, která pocitově navazuje na blízké zahrady a je jedním z leitmotivů celého návrhu.
Architekti ve svém řešení využili naplno potenciál a atmosféru léta nevyužívaného parteru vršovického domu z 30. let. Tento přístup je možné pozorovat na povedeném využití původní terazzové podlahy, která byla očištěna a citlivě doplněna. Na stěny byl ve dvou odstínech aplikován brizolit, materiál použitý na původní fasádě domu. Ten dodal prostoru hloubku i jasný odkaz k historii místa. Celá realizace se vyznačuje precizním zpracováním detailů s použitím zajímavých prvků. V návrhu se podařilo zachovat celistvost a díky mnoha inspiracím z historie vytvořit novou svěží podobu současné kavárny.
Lokalita na pomezí Vinohrad a Vršovic kolem ulic Krymská a Francouzská patří dlouhodobě mezi vyhledávaná místa milovníky dobrého jídla a pití. Navíc nejde o první realizaci 0,5 Studia v tomto okolí - v roce 2016 byla podle jejich návrhu zpracovaná restaurace zaměřená na kuchyni asijské fúze. S nově otevřenou kavárnou Coffee Source na mapě přibylo další zásadní místo, které stojí za to navštívit.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 0,5 Studio