Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Jiřetíně pod Jedlovou

Autor: Markéta Bromová
Adresa: Jiřetín pod Jedlovou, Česká republika
Realizace: 2011 - 2012 Zastavěná plocha: 125 m²
Plocha pozemku: 915 m² Obestavěný prostor: 651 m³

Dům byl navržen pro mladého učitele do malé obce Jiřetín pod Jedlovou, jednoho z nejmalebnějších městeček v severních Čechách. Získal od rodičů krásný rohový pozemek, který sloužil několik let celé rodině jako ovocný sad. Ze severní strany pozemku je krásný výhled do krajiny, z jižní části zase přes zahradu na dominantu okolí - Kapli sv. Kříže.

Snahou bylo navrhnout malý objem domu v tradičních materiálech, který co nejvíce respektuje charakter místa. Stavba má elementární tvar, který by v budoucnu měli doplnit navrhnuté dřevníky, které se stanou součástí oplocení. Díky nim bude jižní terasa zcela ukryta od pohledů z ulice. Severní předprostor domu není oplocen. Stává se tak poloveřejným místem, jakýmsi nárazníkem. Oproti tomu jižní část parcely, celá zahrada a především terasa bude schována za budoucí dřevníky. Chování domu na pozemku a ke svému okolí je spíše introvertní. Dům je orientován delšími stranami sever - jih. Konstrukční systém je z modifikovaného systému Two by Four. Vnější povrch je z modřínových prken s lazurovým nátěrem. Celkový výraz domu doplňuje plechová střecha v černé barvě.

Ze vstupní místnosti vedou dvoje dveře. Jedny jsou do velkého obytného prostoru - jakési venkovské světnice, kde se nachází kuchyně a druhé vedou do garáže.
Investor si přál velké technické zázemí nebo garáž, kde by bylo možné v zimě seřizovat kola, které jsou jeho velkou vášní. Z garáže se také dostaneme přímo na zahradu a terasu, která je v přímém kontaktu s obytným prostorem. Z této 50 m² velké místnosti vedou troje dveře skrz dřevem obloženou stěnu, do ložnice, koupelny a zase zpátky do vstupních prostor.
Na velkou obytnou místnost, kde rozrůstající se rodina tráví nejpodstatnější část dne, se soustředí veškerá pozornost. Schodiště do podkroví je orientováno podélně s obytným prostorem, tak, že částečně odděluje jídelní část a vstupní dveře do koupelny.
V podkroví se nachází dva pokoje, pracovna a koupelna.

Díky modřínovému pobití se dům v čase mění a usazuje v krajině. Prvopočátkem byly naše ambice dát příklad ostatním, že není vždy nutné stavět ze superizolačních tvárnic v místech, kde po staletí fungovaly podstávkové dřevěnice.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 10.03.14
Návštěvnost: 41230 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
like it! Martin Šťastný 10.03.14 15:06
konečně pavlastara 13.03.14 10:49
norma WC JNP 14.03.14 12:58
... Daniel John 14.03.14 17:56
...koncepce domu... S. Kuchovský 16.03.14 17:30
Nádhera Axeman 11.05.14 11:28
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.