Rodinný dům v Jiřetíně pod Jedlovou

Rodinný dům v Jiřetíně pod Jedlovou
Realizace:2011 - 2012
Zastavěná plocha:125 m2
Plocha pozemku:915 m2
Obestavěný prostor:651 m3


Dům byl navržen pro mladého učitele do malé obce Jiřetín pod Jedlovou, jednoho z nejmalebnějších městeček v severních Čechách. Získal od rodičů krásný rohový pozemek, který sloužil několik let celé rodině jako ovocný sad. Ze severní strany pozemku je krásný výhled do krajiny, z jižní části zase přes zahradu na dominantu okolí - Kapli sv. Kříže.

Snahou bylo navrhnout malý objem domu v tradičních materiálech, který co nejvíce respektuje charakter místa. Stavba má elementární tvar, který by v budoucnu měli doplnit navrhnuté dřevníky, které se stanou součástí oplocení. Díky nim bude jižní terasa zcela ukryta od pohledů z ulice. Severní předprostor domu není oplocen. Stává se tak poloveřejným místem, jakýmsi nárazníkem. Oproti tomu jižní část parcely, celá zahrada a především terasa bude schována za budoucí dřevníky. Chování domu na pozemku a ke svému okolí je spíše introvertní. Dům je orientován delšími stranami sever - jih. Konstrukční systém je z modifikovaného systému Two by Four. Vnější povrch je z modřínových prken s lazurovým nátěrem. Celkový výraz domu doplňuje plechová střecha v černé barvě.

Ze vstupní místnosti vedou dvoje dveře. Jedny jsou do velkého obytného prostoru - jakési venkovské světnice, kde se nachází kuchyně a druhé vedou do garáže.
Investor si přál velké technické zázemí nebo garáž, kde by bylo možné v zimě seřizovat kola, které jsou jeho velkou vášní. Z garáže se také dostaneme přímo na zahradu a terasu, která je v přímém kontaktu s obytným prostorem. Z této 50 m² velké místnosti vedou troje dveře skrz dřevem obloženou stěnu, do ložnice, koupelny a zase zpátky do vstupních prostor.
Na velkou obytnou místnost, kde rozrůstající se rodina tráví nejpodstatnější část dne, se soustředí veškerá pozornost. Schodiště do podkroví je orientováno podélně s obytným prostorem, tak, že částečně odděluje jídelní část a vstupní dveře do koupelny.
V podkroví se nachází dva pokoje, pracovna a koupelna.

Díky modřínovému pobití se dům v čase mění a usazuje v krajině. Prvopočátkem byly naše ambice dát příklad ostatním, že není vždy nutné stavět ze superizolačních tvárnic v místech, kde po staletí fungovaly podstávkové dřevěnice.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
like it!
Martin Šťastný
10.03.14 03:00
konečně
pavlastara
13.03.14 10:58
norma WC
JNP
14.03.14 12:16
...
Daniel John
14.03.14 05:04
...koncepce domu...
S. Kuchovský
16.03.14 05:06
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Markéta Bromová