Vinařství Adega Mayor

Vinařství Adega Mayor
Adresa: Herdade das Argamassas, Campo Maior, Portugalsko
Realizace:2006-07


Jen málokdy člověka potká příležitost, aby mohl postavit něco v krásné a nedotknuté přírodě, a když už se tak stane, jde o ohromnou zodpovědnost. A projekt nového vinařství pro společnost Naberio v Campo Maior je právě tímto případem. Objekt vinařství je zároveň vyčleněný od zbytku průmyslového areálu.
Při návštěvě místa jsem spatřil dva základní prvky, které pomohly projekt nasměrovat a ovlivnily usazení objektu do krajiny: stávající cesta, která budovu spojuje s průmyslovým komplexem, a hliněný odkryv, který byl původně využíván jako skládka stavební sutě, v prohlubni vybudované výslovně k tomuto účelu. Uprostřed rozlehlé, jemně zvlněné pěstěné krajině se najednou objevují také malá odkrytá skála. Sounáležitost ke krajině je posílena a definována zemědělskými činnostmi, které se v místě vykonávají (sady s korkovými duby a vinice spravuje rovněž společnost Nabeiro). Tyto určující prvky byly navíc doplněny znalostmi místní architektury.
Vinařství o půdorysných rozměrech 40 x 120 metrů je založeno na stávající prohlubni a představují jej prakticky 9 metrů vysoké zdi bez oken. Veškerá doprava a návštěvnický vstup se nachází na jihovýchodním konci stavby. Tato část je zároveň o jedno poschodí vyšší než zbytek stavbya nabízí se odtud přístup na panoramatickou střešní terasu. Zásobování je umístěno na opačném konci domu. Mezi tím se nachází celý výrobní proces a zastíněná skladovací oblast.
Álvaro Siza
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krize?
vilda
20.03.14 10:56
Krize
Tomáš Vích
20.03.14 07:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Álvaro Siza Vieira