Sdružení nezávislých architektů

Sdružení nezávislých architektů
Adresa: Podolská 5, Podolí, Praha, Česká republika
Projekt:2013
Realizace:2013
Užitná plocha:30 m2
Náklady:30 000 CZK


Na začátku byla myšlenka. Pěti architektům se naskytla možnost pronájmu administrativní plochy. Dosud každý seděl doma u svého počítače a pracoval na projektech pro známé. Jako jednotlivci fungovali efektivně, ale dohromady mohlo vzniknout něco daleko zajímavějšího. A tak se půjčilo nářadí a začalo se pracovat na projektu. Hlavním mottem návrhu se staly 3 body: použití recyklovaného materiálu, jednoduchost - čistota prostoru, sdílení jako cesta ke společnému cíli.
Zhmotnění myšlenky začalo výběrem recyklovaného zbytkového materiálu - OSB desek. Pro rychlost a jednoduchost realizace nábytkových kusů byla nezbytně nutná pořádná příprava. Každá plocha se rozkreslila do formátů výrobních desek. Interiér je kompletně vybavený z jednoho materiálu, spojovacích prvků a povrchových nátěrů. Běžně používané hrany jsou broušené, exponovaná místa dostala až 3 vrstvy laku. Projekt i s realizací byly vlastními silami dokončeny během 7 dní intenzivní spolupráce. Celkové náklady na materiál nepřekročily hranici 30 000 Kč.
Hlavním prvkem pro vznik kvalitní architektury se stal společný pracovní stůl. Jednací prostor hned za dveřmi slouží ke komunikaci s klientem. Úložné prostory byly zavěšeny do stropních nosníků. Nástěnka přes celou stěnu poskytuje dostatečně velkou plochu pro konzultaci a prezentaci v průběhu navrhování. Podlaha byla kvůli praktičnosti opatřena tmavší barvou.
S určitou dávkou tolerance a kompromisu dokáže na 30 m² pracovat 5 - 6 lidí. Při sdílení otevřeného prostoru se domluvila pravidla údržby a respektu ostatních. Realizovaný prostor se stal inspirací pro další projekty vznikající v atelieru. Celý prostor stojí na jednoduchém řešení, racionální dispozici, sdílení prostoru a myšlenek.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cíl bez cíle...
Adam.e@volny.cz
01.03.14 02:30
cíle
Jakub Heidler
02.03.14 10:27
Dobra myslenka
ginni649
21.05.14 12:30
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jakub Heidler, Vojtěch Rýzner, Tomáš Wožniak, Oldřich Wachtl, Karel Kadeřábek