Dům someliéra

Dům someliéra
Interior Design:Architéma | Lajos Kuknyó, Gabriella Krúzs, Gábor Lipták
Adresa: Maďarsko
Projekt:2009
Realizace:2012
Užitná plocha:460 m2
Plocha pozemku:950 m2


Rezidence se nalézá v suburbii Budapeště. Pozemek nabízí neobyčejný výhled a k severu stoupající svah. Krása bílé vily leží v zajímavém geometrickém tvaru a vysoké kvalitě provedení. Asymetricky členěná fasáda s rozlehlým prosklením a vertikálně posunuté úrovně střech vytváří charakter jak samotné budovy, tak vnitřních prostor.
Architekti se snažili navrhnout budovu s důrazem na funkčnost a se zájmem o architektonické kvalitky. Logika prostor, propojení zón, trvanlivé materiály, stejně tak nábytek a kování vytváří jemné a pohodlné prostředí pro každodenní život čtyřčlenné rodiny.
Velkorysé schodiště podtrhuje vstup, který se otevírá k samostatnému hostovskému apartmá a společenskému prostoru. Velké prosklení propojuje obývací pokoj a jídleny se zahradou i okolním městem. Dělící linie mezi zónami s různými funkcemi je rozostřená a hranice je označena atraktivními architektonickými prvky.  Použité materiály pomohly  sjednotit prostory do jednoho celku. Společenský prostor je rozdělen granitově šedou kuchyní, jejíž zadní stěnu tvoří masivní skříň z amerického ořechu. Kamenem obložený pilíř s krbem dělí obývací pokoj na dvě části. Pilíř přechází do dalšího podlaží a opticky propojuje knihovnu s obývacím pokojem s převýšeným prostorem. Galerie je nejnápadnějším prvkem domu, neboť její prosklená fasáda přináší výjimečné pohledy do okolí.
V prvním patře se nachází místnosti dětí a jejich koupelny a pak také triáda rodičovské ložnice-šatny-koupelny.
V suterénu nalezeneme krom garáže hostinské prostory. Interiér jídelny dotváří tradiční pec na pizzu a místnost zakončuje vinotéka. Její vnitřní klima je chráněno prosklenou stěnou.  Pro dovršení relaxace poslouží sauna.
Čistý interiérový design převládá i při výběru barev: směrem od suterénu jsou tóny postupně světlejší. Tmavší odstíny suterénní podlahy, hrubý dubový povrch, zelenkavé odstíny a zlaté rámování, které podtrhuje individuálně osvětlené výklenky stěn, upomíná klasické viné sklípky. Podlahám přízemí dominuje elegantní šedá, zatímco béžová, křídově bílá a několik teplých tónů převládají v soukromých prostorech prvního patra.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Sándor Dúzs Architéma