Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Přestavba domku z 30. let

Autor: Viktor Koreis
Adresa: Černošice, Česká republika
Realizace: 2011

Dům k rekonstrukci si investoři, manželé s třemi dětmi, vybrali v městečku kousek od Prahy. Stavbu z 30. let zvolili záměrně, věk a charakter domu jim vyhovoval, ale nevázal je k němu žádný citový vztah, takže dokázali objektivně zhodnotit jeho potenciál a přistoupit k celkové rekonstrukci.

Zásadní byla změna dispozice. Hlavní obytné místnosti byly původně orientovány do ulice a zahrada v severozápadní části pozemku zůstávala bez vztahu s domem. Vstup do domu z jihovýchodu architekt Viktor Koreis ponechal na stejném místě. Z většiny malých místností v přízemí však zachoval pouze obvodové stěny, část středové nosné zdi a schodiště. Celý vnitřek domu architekt otevřel a propojil v jeden spojitý prostor. Na zádveří navazuje malá hala, prosklenou dřevěnou stěnou se z ní vchází přímo do kuchyňského koutu, druhé dveře pak vedou do společné obývací části s jídelnou a sezením. Směrem na východ se dům rozšířil o malou přístavbu se sociálním zázemím a francouzskými okny.

V patře domu se nachází velká rodinná koupelna, ložnice rodičů s vlastní šatnou a velký dětský pokoj. Ve vrcholu vysokého krovu se ještě našel prostor pro další pokoj a pracovnu. Dům je z části podsklepen, v suterénu byla umístěna komora, technická místnost, sklep a prádelna.

Dům obklopuje nově přistavěná půlkruhová terasa, sahající od jihovýchodní po severozápadní nároží. Dá se na ni vyjít francouzskými okny z obývacího pokoje, jídelny i z kuchyně. Na severní straně ji chrání dřevěná pergola. Rozdíl mezi úrovní zahrady a 90 cm vysokou podezdívkou z lícových cihel vyrovnává široké venkovní schodiště o šesti stupních.

Dům dále prošel zateplením, výměnou oken, dveří, střešního pláště i podlah a instalací a vybudováním nového sociálního zázemí. Venkovní autentický ráz se mu však majitelé ve shodě s architektem rozhodli ponechat včetně původní velikosti a členění oken a výběru materiálů. Vzhledem k výšce původního krovu se rekonstrukce obešla bez podstatných zásahů do střechy, přibyl pouze dlouhý vikýř s řadou dvoukřídlých tabulkových oken na severní straně, který osvětluje ložnici rodičů, komoru a koupelnu. 

Francouzská okna jsou opatřena klasickými lamelovými dřevěnými okenicemi. Dobový ráz navozují také masivní podlahy z dubových fošen, dubové dveře do obložkových zárubní s profilovanými výplněmi, repasované dřevěné schodiště, italské vypínače a zásuvky, které se dnes vyrábějí jako napodobeniny předválečných výrobků. Vybavení interiéru pochází zčásti z bazaru, zčásti bylo vyrobeno na míru podle návrhů Viktora Koreise. Kuchyňská linka stejně jako sedací souprava či koupelna mají moderní design, chloubou domu se však stala dřevěná prosklená stěna s profilovými rámovými výplněmi a dekorativním pískovaným sklem.
























Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 24.02.14
Návštěvnost: 34719 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Detaily 24.02.14 22:34
Skoda ze nejsou.. takyarchitekt 25.02.14 02:16
tak to je Tomáš Vích 25.02.14 09:12
Nejdůležitější je Dr.Lusciniol 25.02.14 12:07
30. léta Marpen 26.02.14 09:08
Je to prostě Ivoš 27.02.14 18:19
Kouzelné 27.02.14 19:16
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.