Bezpečný dům

Bezpečný dům
Spolupráce:Marcin Jojko, Łukasz Zadrzyński
Interiér: Magdalena Radałowicz - Zadrzyńska
Adresa: village near, Varšava, Polsko
Projekt:2004 - 2005
Realizace:2005 - 2009
Užitná plocha:567 m2
Plocha pozemku:2500 m2
Obestavěný prostor:1719 m3


Místo — Dům se nachází v malé vesnici poblíž Varšavy, v jeho okolí převládají běžné “polské krychle” ze šedesátých let a staré dřevěné stodoly.

Koncept — Hlavní prioritou investora bylo, aby se ve svém budoucím domě mohl cítit maximálně bezpečně – což předurčilo jak vzhled domu tak jeho fungování.
Dům má tvar hranolu, přičemž části vnějších zdí jsou pohyblivé. Když se dům otevře do zahrady, boční stěny na východě a západě se posunou směrem k vnější ohradní zdi (plotu), a vytvoří tak nádvoří. Po průchodu branou musí návštěvník vyčkat v této bezpečné zóně než je vpuštěn do domu. Zároveň nehrozí nebezpečí toho, že by děti, hrající si na zahradě, nekontrolovaně vyběhly na ulici.

Pohyblivé prvky zasahující do situace — Novátorství této myšlenky spočívá v zasahování pohyblivých zdí do situace – dispozice pozemku. V důsledku jejich pozice totiž vzniká dvojí situace: pokud je dům uzavřen (například v noci), je bezpečná zóna limitována vnějšími zdmi domu; během dne se však díky jejich otevření rozšíří do zahrady, jež dům obklopuje.

Nový typ bydlení — Posuvné zdi nejsou závislé na formě stavby. Díky tomu může být tento patent využit jak u domů moderních tak tradičních, jedno i vícepodlažních, uzavřených různými typy střechy.
Z tohoto univerzálního řešení, s nímž jsme přišli, vzešel nový typ stavby, u níž není nejdůležitější forma, ale způsob užívání domu. Označení “bezpečný dům” nyní nabývá nový význam.



Od mechanického... — Dosažení této myšlenky si vyžádalo užití technicky komplexního řešení. Nejzásadnějšími se staly posuvné zdi (obě vysoké 2,2 m, dlouhé 22 a 15 m), jež umožňují zasahování do dispozice pozemku a předurčují bezpečnou plochu parcely.
Nejsou však jedinými pohyblivými prvky stavby. Kromě nich jsou zde velké “okenice” (všechny vysoké 2,8 m; a široké až do délky 3,5 m; otvíravé do 180 stupňů) a “padací most” vedoucí na střešní terasu nad krytým bazénem.
Jižní fasáda se zavírá obrovskými roletovými (stahovacími) vraty o rozměrech 14 x 6 m, která byla vyrobena v továrně, jež obvykle pracuje pro loděnice a letecké společnosti. Vyrobena jsou z bílého anodizovaného hliníku – a mohou fungovat také jako filmové projekční plátno.
Veškeré pohyblivé části jsou upevněny s pomocí vestavěných elektromotorů, jež zaručují bezpečné ovládání.
Celá budova je betonovým monolitem; zatímco pohyblivé části jsou – z důvodu značných rozměrů – řešeny jako lehčené ocelové příhradové nosníky plněné minerální vlnou. Výsledkem je, že po uzavření je budova perfektně izolována.
Celý dům, stejně jako pohyblivé části, je obložen cementotřískovými deskami Cetris a voděodolnými olšovými překližkami. Upevněny jsou na ocelovou konstrukci a namořeny do barvy tmavého dřeva, které připomíná dřevo hojně užívané na okolních domech a stodolách – díky čemuž dům dobře zapadá do venkovské krajiny. 

... k organickému — Když se dům otevře, světlý a prostorný interiér se výrazně prolýná se zahradou. Široké prosklené plochy umístěné za posuvnými zdmi umožní domu načerpat během dne energii (v zimě) nebo zamezit prostupování horka dovnitř (v létě). V noci, když je dům uzavřen, napomáhá jeho silná vnější vrstva akumulovat získanou energii. Toto řešení společně s hybridním systémem vytápění (většina energie je získávána z obnovitelných zdrojů – tepelné čerpadlo a solární systémy doplněné plynovým topením) a mechanickou ventilací s recyklací tepla činí z domu inteligentní pasivní stavbu.
Každý den žije dům podobným způsobem: ráno se probudí a po setmění uzavře. Tento opakující se průběh připomíná procesy v přírodě – dům se tak podobá rostlině v jejím denním a nočním cyklu.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
schíza?
rk
26.02.14 09:48
Cože?
Tomáš Holub
27.02.14 08:09
Bezpečná architektura
Vladimír Balda
27.02.14 08:21
forma - obsah - účel..
Miroslav Ričovský
27.02.14 10:43
fenomen?
Róbert Mešťánek
27.02.14 04:28
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KWK PROMES