Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Víceúčelový pavilon ve Viana do Castelo
Pabellón multiusos en Viana do Castelo

Autor: Eduardo Souto de Moura
Spolupráce: D.Guimarães, R.R.Santos, J.Queiróz, J.Scheibner, L.Peixoto, M.Vasconcelos, T.Coelho
Adresa: Alameda Alves Cerqueira, Viana do Castelo, Portugalsko | mapa
Náklady: 13 100 000 Euro Projekt: 1999 - 2004
Realizace: 2008 - 14.7.2013 Plocha pozemku: 3792 m²



Severoportugalské město Viana do Castelo si pověst výkladní skříně architektury pěstuje již od konce 19. století, kdy společnost Gustave Eiffela dokončila půlkilometrový železniční most přes řeku Lima. Na sklonku 20. století pak z kanceláře Fernanda Távory vzešel projekt na revitalizaci nábřeží. Ústřednímu náměstí Svobody lemovanému dvojicí nízkých Távorových staveb dominuje šestnáctimetrová ocelová plastika od José Rodriguese. Po informačním centru od José Bernarda Távory vyrostla na nábřeží městská knihovna podle projektu Álvaro Sizy a v minulém roce přibyla do mozaiky současné portugalské architektury víceúčelová hala od Eduarda Souto de Moury, jehož smělý objekt na nábřeží si klade za cíl, stát se centrem veškerých kulturních, hudební a sportovních událostí ve městě.
Po vzoru předchozích dvou nábřežních realizací i Mourův návrh přebírá stejnou půdorysnou stopu,  nízkou výšku a výraznou horizontalitu. Na rozdíl od Távorova projektu, kde se společenské dění odehrává v patru, Sizova návrhu, který život knihovny situoval do prvního nadzemního podlaží, Moura svůj objekt zahloubil do země. Podařilo se mu tak dodržet výšku okolní budov, přestože náplň multifunkční haly vyžadovala daleko větší kapacitu. Hlavní plocha, na se upírá pozornost z okolních tribun a ochozů, má rozměry 792 m². Střecha haly spočívá na čtyřech mohutných betonových pylonech, které jsou umístěný v rozích stavby. Zbytek tak mohl zůstat kompletně prosklený. Kolemjdoucí mohou nakouknout dovnitř nebo také z městské promenády prohlédnout skrze budovu na protékající řeku.
Nejvyšší podlaží ukrývá administrativní provozy, ale hlavní pozornost je upřena na odhalenou techniku, čímž připomíná pařížské Centre Pompidou, ale v neúprosné skladebné logice je jasná fascinace Ludwigem Mies van der Rohem. Moura však na rozdíl od Miese, který detaily ve snaze o zachování čistoty návrhu zakrýval, nespatřuje nic špatného, když dům ukazuje, jak je postaven a odhalí svůj vnitřek.
Autor: Petr Šmídek, 15.02.14
Návštěvnost: 31762 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.