Rodinný dům u přehrady

Rodinný dům u přehrady

Klíčovou a zároveň výchozí devízou tohoto projektu byla už od první skicy výjimečná parcela u zdejší vodní přehrady. V sedmdesátých letech zde byl vybudován objekt střediska ROH, kde se rekreovali zaměstnanci jednoho ze zdejších dolů. Úroveň architektury a zvláště pak estetika se v té době příliš neřešily. Důležité bylo splnit plán. Rekreantům ale vše bohatě vynahrazovala okolní příroda s výhledem na nádrž a nedaleké hřebeny Beskyd.
Po revoluci byl ovšem objekt využíván spíše sporadicky. Důlní společnost se tak nakonec rozhodla parcelu i se stavbou prodat. Ty nakonec koupil místní rodák, který zde chtěl postavit dům, ze kterého se již nikdy nebude muset stěhovat. Dle zadání bylo třeba navíc vyjít z půdorysu původní stavby. Padlo tedy rozhodnutí kompletně strhnout první patro a na něm zbudovat nové. Cílem projektu bylo vytvořit jednoduchou stavbu velkorysých proporcí s intuitivně řešenou dispozicí a transparentním charakterem, který by budoucím obyvatelům nabídl skutečnou atmosféru rodinného hnízda. Od této vize ke skutečnosti ale vedla dlouhá cesta. Už během prvních prací se totiž zjistilo, že tehdejší základy byly zhotoveny velmi diletantským způsobem.
Z počáteční plánované transformace se tak rázem stala kompletní novostavba, jež byla účelově rozdělena do dvou pater. Dům tak získal dynamický tvar složený ze dvou hlavních objemů, které do sebe zapadají, což bylo zdůrazněno různým odstínem fasády. Do šeda štukovaná část je ve skutečnosti obří garáž, o níž, kdyby byla ještě o metr větší, by bylo třeba hovořit jako o parkovací hale. Své místo v této části našlo i technické  zázemí. Z garáže se dá dostat dvěma možnými směry - rovně do wellness zóny, situované  v přízemní části, nebo po schodech nahoru do vstupní části. Z tohoto místa lze pak dál pokračovat do obytné haly  s jídelnou a kuchyní, jejíž koncepce byla řešena zcela otevřeným způsobem. Obyvatelům domu to i díky množství skleněných příček a průhledům umožňuje komunikaci. Lidé, kteří se tu pohybují, tak o sobě mají přehled, ale přesto jim dům nabízí dostatek soukromí, pokud si ho přejí. Obytnou část ve skutečnosti tvoří dvě souběžné místnosti. V určitých sekvencích je oddělují pilíře, nízká komoda s odkládací plochou a také krb s oboustrannou vložkou. Plápolající oheň si tak rodina může užít v obou obytných částech. Nejvíce života je pochopitelně tam, kde je kuchyně, jídelna, prostorné sezení a také nejkrásnější výhled do přírody. Přes léto lze pomocí posuvné mechanizace otevřít prosklenou příčku, čímž se zcela odbourá bariéra mezi interiérem  a venkovní terasou. Klidové části, kde se nacházejí ložnice, byly situovány protilehle po obou stranách obytného pokoje, tak, aby rodiče nerušili děti, když je přijedou navštívit, a naopak. Interiér byl laděn do přírodních tónů. Na podlaze tak najdeme dubové dřevo s bělenou povrchovou úpravou, sedačka je potažena kůží v zemitém odstínu,  u jídelního stolu jsou židle s přírodním výpletem a zadní stěnu obytné haly architekti nechali obložit tmavým štípaným kamenem. Právě za touto zdí se ukrývá schodiště sloužící jako hlavní spojnice mezi obytnou a wellness zónou. Protože majitel každý den plave, vedle domácího fitness, vířivky a sauny zde najdeme i bazén.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dům u přehrady
doc_ent
30.01.14 01:33
Dům u přehrady
mobilservis
30.01.14 06:12
Ivana, detaily posedlá..
jasnek
30.01.14 10:22
paráda
tantemici
02.02.14 09:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Ivana Dombková