Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vestavba podkroví a interiér bytu v patře
Rodinný dům typu Okál

Autor: ellement | Jitka Ressová
Spolupráce: Lenka Burýšková, Petra Martináková
Adresa: Pozlovice, Česká republika
Investor: manželé Ponczovi a Polomníkovi
Náklady: 950 000 CZK Projekt: duben - srpen 2007
Realizace: 2007-08; 2009

"Okál"
Pod tímto označením se nám vybaví typový montovaný domek z lehkého prefabrikovaného dřeva, výrobek RD Rýmařov. Název dům převzal po německé firmě OKAL - Otto Kreinbaum, která dodávala výrobní technologii a také první projektovou dokumentaci. Domky vyráběné od roku 1968 u nás zlidověly. Známe je z předměstí měst i vesnic. Vyzděné přízemí či zvýšený suterén většinou obložené "kabřincem" tvořící podnož pro montovanou stavbu hlavního obytného patra z bílých panelů a sedlová střecha s velkými štíty natřenými hnědým Luxolem. V jednom z okáldomů jsme realizovali vestavbu podkroví a interiér bytu v patře v rodinném domě v moravských Pozlovicích. Byla to výzva jak s nízkým rozpočtem vyřešit bydlení pro mladou rodinu. Základním stavebním kamenem byly dobré rodinné vztahy.

Řešení dispozice a práce se světlem
Stávající rodinný dům byl obýván rodiči s dětmi v 1.NP a prarodiči v suterénu. Podkroví bylo neobydlené. Když časem dcery vyrostly a osamostatnily se, vznikla také potřeba samostatného bydlení. Jako příhodné se proto jevilo využití dosud neobydleného podkroví. Jedním z požadavků bylo vybudovat v podkroví samostatnou obytnou jednotku s vlastním vstupem, nezávislé na spodním patře, které obývají rodiče. Dům tak může být nově obydlen třemi generacemi, kde každé náleží jedna etáž - mladý pár v podkroví, rodiče v patře a prarodiče v přízemí. 
Prvotním bodem bylo vyřešení samostatného přístupu do podkroví. V domě bylo sice dřevěné schodiště vedoucí do krovu, ale přístup na něj byl ze středu dispozice - průchodem přes patro rodičů. Od varianty umístění schodů na fasádě jsme se pro velkou výšku a náročnost konstrukce ustoupili a schodiště umístili v prostoru nejmenšího pokoje v přízemí. Vstup je ze zadní (východní) strany objektu, ze zahrady, přímo z úrovně terénu. Zádveří s malou šatnou je odděleno posuvnými dveřmi od nástupu na schodiště, které se stáčí před komínem.
Při řešení dispozice se investor přiklonil k více otevřené variantě s průhledem do krovu i schodiště. Kuchyňský kout je proto umístěn v rámci obytného prostoru. Na celkem 76m2 podkroví (včetně plochy pod šikminami) se nachází obytný prostor s kuchyní a jídelnou, koupelna, WC, dětský pokoj, ložnice a technická místnost. Chodba jako spojující článek jednotlivých místností je eliminována na možné minimum. Dětský pokoj a ložnice jsou umístěny při severní štítové stěně. Dělící stěna mezi nimi je zalomená s vestavěnými skříněmi. Strop nad pokoji je snížen a ve špici krovu vzniká úložný prostor přístupný z chodby.

Ke stavebním úpravám dotýkajících se konstrukce krovu došlo hlavně v obytné části podkroví. V prostoru obývacího pokoje se zalomením střechy zvedla světlá výška na 2300mm, což umožňuje jeho plnohodnotné využití a umístění oken do zahrady. V kuchyňské a jídelní části je otevřený krov a ve vrcholu je umístěn pásový vikýř, díky němuž je celý prostor prosvětlen západním světlem. Stávající okna ve štítu, která byla ponechána pouští jižní slunce do prostoru a na jídelní stůl. Obytný prostor se díky otvorům ze třech stran stává prosvětlený a nečekaně prostorný.

V původním návrhu byla koupelna a WC umístěna samostatně, později při realizaci dal investor přednost sloučení obou místností. Konečnou velikost jsme vyměřovali přímo na místě, model 1:1 ověřil umístění zdí i vzdálenosti mezi jednotlivými zařizovacími předměty. Nakonec do prostoru vešel i sprchový kout. Střešním okénkem umístěným nad vanou je při koupeli výhled na oblohu.
Současně s realizací podkroví bylo provedeno zateplení objektu a nová fasáda.

Interiéry
Hlavním stavebním materiálem přiznaným v interiéru se stala dřevoštěpka použitá na podlaze, obvodových stěnách i podhledech. Vnitřní dělící příčky jsou navrženy ze sádrokartonu. Zatímco na dřevoštěpce je přiznaná struktura bílým lazurním nátěrem, sádrokarton je v netypické barvě "khaki".  Tyto neutrální a jemné barvy podtrhuje barevný akcent, kterým je ibišková HPL použitá na dvířkách a ostrůvku v kuchyni.  V koupelně se uplatňuje bílý obklad 150x150mm a bílá dlažba s protiskluznou úpravou. Sprchový kout je zvýrazněn obkladem v červené barvě. Khaki barevnost sádrokartonu tedy přechází i do interiéru koupelny.

Nové bydlení
V roce 2009 došlo v rámci domu k dalšímu stěhování. Rodiče se zabydleli v přízemí, v bytě, kde dříve žili prarodiče a do patra se se svou rodinou přistěhovala druhá dcera. S nově příchozím mladistvým elánem se započala i rekonstrukce patra.
Jedním z požadavků se stal opět samostatný vchod do bytové jednotky. Ten i je řešen přčleněním  zádveří v přízemí , z něhož vedou samostatné vstupy do jejich bytů. Schodiště do 1.NP se tak mohlo více otevřít, zapojit do obytného prostoru a tím také prosvětlit. Dispoziční úpravy znamenaly vybourání některých nevyhovujících příček a propojení místností. Nejmenší pokoj bytové jednotky byl už dříve ponechán pro vybudování vstupu do podkrovního bytu. Velkou výhodou tohoto bytu je možná expanze do exteriéru. Přímý výstup z obývacího pokoje do zahrady na východě a velký balkón na západní straně přístupný z kuchyně. V bytě se nachází spojitý obytný prostor - kuchyně, jídelna, obývací pokoj, dále dětský pokoj, ložnice se šatnou a koupelna.
Oproti podkrovnímu bytu jsou pokoje zrcadlově obráceny. Hlavní obytný prostor je u severní obvodové stěny také z důvodu napojení na exteriérové části i hlavní přístupové schodiště. Společným prvkem pro oba byty je samotný přístup umístěný vždy o patro níž. Do hlavní obytné části se tak uživatelé dostanou až po překonání jednoho podlaží. Bylo potřeba vyměnit všechny povrchové materiály arozvody.

V interiéru byly barevně zdůrazněné nové prvky, naopak stávající prvky, společně s tím, co může být potlačeno, byly provedeny v barvě bílé.
Hlavní obytná část je opticky propojena nejen spojovacím otvorem mezi jídelnou a obývacím pokoje, ale také použitím materiálů. Na podlaze je uplatněna dřevěná špalíková mozaika, která přebíhá i na čelní stěnu kuchyně a plochu za pracovní deskou. Velké úložné prostory na severní straně, jež mají být co nejvíce potlačeny, jsou navrženy v bílé barvě. V obytném prostoru se barevnost uplatňuje na kuchyňské lince - žlutá dvířka a konstrukce ostrůvku v kompaktní desce povidlové barvy. Stejně jako v podkrovním bytě je i zde použita dřevoštěpka. V dětském pokoji se propisuje dřevoštěpka na podlaze a na schodišťové stěně, kde byla použita z důvodu ztužení. OSB desky použité na podlaze se objevují také v ložnici. V obou pokojích je dřevoštěpka opatřena barevným nátěrem pro zdůraznění nového prvku. V dětském pokoji je použitá sytá růžová barva a v ložnici světle modrá. Světle modrá barva se opakuje také v koupelně na velkoformátovém obkladu stěny přizdívky, dlažbě i skleněném obkladu kolem vany.























Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 06.02.14
Návštěvnost: 28975 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Fasáda lukas betak 13.02.14 09:40
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.