Rodinný dům s jezírkem

Rodinný dům s jezírkem
Dům se nachází v klidné rezidenční čtvrti na předměstí obce Mosonmagyaróvár na severozápadě Maďarska. V domě žije čtyřčlenná rodina.
K naší radosti jsme s klientem spolupracovali už od fáze výběru pozemku. V zastavěném a zabydleném území byl vybrán ideálně široký pozemek, na kterém jsme se pokusili zhmotnit klientův sen o moderním bydlení.
Na rozmístění a funkční propojení byl kladen zvláštní zřetel a byly zohledněny specifické požadavky členů rodiny. Přízemí tvaru T je členěno místnostmi v jednoduchém funkčním sledu za sebou.
V ohnisku domu se nachází hlavní vstup, který je propojen jak s prostorným interiérem, tak přes prosklenou stěnu i se zahradou. Denní funkce jsou soustředěny do křídla rovnoběžného s ulicí. Patří sem jídelna s kuchyní, která volně přechází do obývacího pokoje. Dispozici tohoto křídla uzavírá studovna. Odstíněním privátního křídla od ulice byla zachována intimita i při použití velkoformátových oken a dveří. Ty také těží z příhodné orientace vůči světovým stranám. Společenské křídlo je převýšeno a strop prochází přes rovinu střechy hlavní hmoty.
Privátní křídlo doplňují servisní místnosti, schody do skepa a garáž.
Koupací jezírko si klient přál od počátku. Jezírko je spolu s verandou srdcem domu, a tak pohled na vodu prostupuje téměř do všech místností skrze okna přes celou výši místnosti.
Venkovní vzhled tvoří tři materiály. Tmavý, rezavý fasádní obklad zdůrazňuje blok společenské místnosti. Tmavý box obepíná bíle omítnutá část domu tvaru T. Hlavní osu objektu, procházející vstupem, lemuje kamenný obklad.
Interiér charakterizuje jednoduchost a svébytnost v barvě, materiálu i nábytku.
Stylová doporučení partnerky investora přispívaly při navrhování a tento proces partnerku natolik zaujal, že po dokončení stavby začala studovat interiérový design.
Funkce nábytku a komfort hrály důležitou roli při zachování prostornosti místností.
Kombinace povrchů bílé barvy a dřeva prochází celým domem. Převýšený prostor kuchyňského koutu a obývacího pokoje je přetnut podhledem s integrovanými světly.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tóth Project Architecture Office