Rodinný dům Palkovice

Rodinný dům Palkovice
Rodinný dům se nachází v obci Palkovice u Frýdku Místku v okrajové části s výhledem na Beskydy. Prvotní představa byla rekonstruovat dům na této parcele. Dům byl původně situován ve středu parcely a architektura domu byla poplatná době vzniku, tedy 90. létům. Po diskuzích s majiteli původního domu a po několika pokusech dům upravit a přizpůsobit novým požadavkům, jsme společně zjistili, že tento dům transformovat na nové požadavky prakticky nelze. Z toho důvodu po čase vznikla úvaha postavit dům nový. Tento fakt nahrával situaci umístit nový dům v zadní části parcely tak, aby dům měl výhled na Beskydy a zároveň byl situován na jih. Další přidanou hodnotou celého řešení je, že majitel může bydlet v původním domě a přitom může probíhat výstavba nového.
Koncept domu vychází také z požadavku na bydlení v jedné výškové úrovni. Rovinatá parcela toto řešení pohodlně umožnila.
Dalším momentem pro tvar a fungování domu bylo vytvořit různá zákoutí, terasy, dvorky, atria nejen pro posezení, ale také pro propojení exteriéru s interiérem. Zajímavým prvkem domu jsou světlíky do dětských pokojů a vstupní chodby. Oživením interiéru jsou uvnitř dispozice umístěná venkovní atria se zelení. Do obdélníkové přízemní hmoty jsou dělány zářezy tak, aby tvořily zákoutí.
Dům je navržen do jednotlivých zón jako garážová část, vstupní část a na ni navazující soukromá část s dětskými pokoji s vlastním hygienickým zázemím. Další část-polosoukromá je tvořena kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a venkovní krytou terasou. V severní části domu jsou potom šatna, ložnice, koupelna a pracovna.
Dům je materiálově koncipován jako kombinace kamene, dřeva a skla. Kámen tak je v domu použit tak, aby prostupoval z exteriéru do interiéru. Sklo jako velké plochy pro maximální propojení s exteriérem a pro hodnotné výhledy. Kamenné stěny jsou sladěny s dřevěnými obklady, trámy a dřevěnými podlahami.
Speciální poděkování patří majitelům domu a to za vloženou důvěru v architekta.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sanka az na zemi
rk
28.01.14 10:10
Dotaz na autora
peter hricovec
28.01.14 03:41
slalom?
kedd
30.01.14 11:45
Je to zajímavé...
Tomáš
30.01.14 05:06
Kozub
Iveta Pazitnay
30.01.14 06:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od QARTA ARCHITEKTURA s.r.o.