Proměna malého bytu v cihlovém domě

Proměna malého bytu v cihlovém domě
Adresa: Špitálská, Vysočany, Praha, Česká republika
Realizace:2012-13
Užitná plocha:42 m2


Mladí majitelé zdědili byt po svých prarodičích. Stav bytu byl původní. V kuchyni byl nástěnný dřez a stará kamna, která sloužila jak k vaření, tak i k vytápění. Koupelna byla velmi malá a po umístění pračky ji nebylo možné plnohodnotně používat. V každé místnosti byla jiná podlaha, někde linoleum, jinde zašlá a popraskaná dlažba a v obývacím pokoji staré parkety na dřevěném záklopu, které vrzaly. Díky vysokým stropům působily koupelna a WC velmi disproporčně. Navíc bylo viditelné plynové vedení a odkouření od karmy a starých kamen. Přestože byl součástí bytu malý kumbál, i tak byt neposkytovat dostatečné úložné prostory.
Byt je velmi světlý a nachází se v klidné lokalitě s velmi dobrou vybaveností a skvělou dostupností do centra metropole. Rozhodnutí mladého páru bylo tedy jasné - rozumně investovat do celkové rekonstrukce. Základní myšlenkou bylo spojit nároky moderního bydlení s atmosférou starého cihlového domu, tedy kombinace moderního a retro stylu.
Rozpočet na rekonstrukci byl omezen, ale přesto si klienti nechali poradit a do položek trvalého charakteru jako je koupelna, podlahy a kuchyně investovali více peněz. Naopak vybavení, které jde lehce vyměnit jako např. pohovka, police, jídelní stůl a židle se vybíraly z cenově dostupného sortimentu.
Byt zaznamenal velmi radikální změnu dispozice. Z velké části se lehké příčky z dutých cihel kompletně vybouraly. Rabicová příčka mezi obývacím pokojem a původní kuchyní se nahradila ytongovou příčkou, na kterou bylo možné zavěsit kuchyňské skříňky. Navíc tato příčka poskytla lepší akustickou neprůzvučnost mezi místnostmi. Součástí rekonstrukce byly také rozvody nové elektriky, vody, odpadů a odtahů do komínů.
Tím, že je byt určen pro mladý bezdětný pár, mohla vzniknout dispozice s prostornou chodbou, velkou koupelnou spojenou s WC a dostačujícím obytným prostorem s kuchyní. Za ložnicí, do které se vstupuje přes obytný prostor, se nachází samostatná šatna.
Přestože je byt orientován na jihozápad a po celý den je velmi světlý, byly pro jeho optické zvětšení zvoleny světlé barvy. Za tímto účelem byla v chodbě ponechána původní výška a prostor se vymaloval na bílo. Pocitovému zvětšení prostoru také napomáhá zrcadlo, které je v chodbě navíc velmi praktické. Naproti vstupním dveřím visí na zdi fotografie z cest, což působí pozitivně při příchodu do bytu. Samozřejmě je zde botník a nástěnný věšák.
Koupelnu charakterizují jednoduché linie a kombinace šedé a krémové barvy s dřevěným nábytkem vyrobeným na míru. Prostoru dominuje velké zrcadlo, které je vsazeno do roviny s obkladem. Vana byla tvarově vybrána tak, aby umožňovala jak koupání, tak i sprchování. Pračka je umístěna hned za dveřmi a není tak okamžitě na očích.
Obytný prostor se skládá z několika zón: kuchyňská část, jídelní zóna, pracovní prostor a prostor s pohovkou. Protože tato místnost má mnoho funkcí, opět se použil základ bílé barvy, kterou doplňuje odstín světlé kávy a akcenty šedé až černé. Kuchyňská linka byla zvolena v lesku, který také zvětšuje prostor. Osvěžením místnosti je tmavě červená retro lednice.
V ložnici je rozmístěn pouze nejnutnější nábytek a stěny čekají, až na ně majitelka bytu pověsí své vlastní obrazy. Díky samostatné šatně nebylo nutné přemýšlet o umístění vestavěné skříně.
Osvětlení v bytě se volilo přisazené ke stropu či nástěnné. Ani nad jídelním stolem není použité závěsné světlo, jak bývá zvykem. Díky tomu působí obytný prostor odlehčeně.
Podlaha se také vyměnila za novou. Kuchyň a ložnici tedy spojuje stejný typ podlahy a také obklad z umělého kamene v teplém hnědobéžovém odstínu. Pokud by se použila stará parketová podlaha, bylo by téměř nemožné trefit se do stejného odstínu a navíc by obě parketové podlahy stárly jinak, což by mělo vliv na jejich barevnost a z estetického hlediska by toto řešení bylo nežádoucí. Nová vinylová podlaha imituje dřevo a je praktická jak do kuchyně, tak i do ložnice se šatnou.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
koupelna
Tomáš Gábor
25.01.14 06:31
kámen za linkou
tantemici
02.02.14 08:31
wow, so ikea
Jakub Kriš
16.02.14 04:38
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Eva Bradáčová