Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Vila Komín

Autor: artVilla s.r.o. | Vladimír Hipper
Adresa: Komín, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 2011 Realizace: 2012-13
Zastavěná plocha: 60 m² Plocha pozemku: 1850 m²
Obestavěný prostor: 750 m³

Novostavba rodinné vily se nachází ve vilové čtvrti Brno-Komín. Pozemek je čistě jižní orientace s výrazným sklonem téměř 30 stupňů. V nejnižší části se nachází městská komunikace, zbylé hranice jsou lemovány soukromými pozemky.
Na východní hranici pozemku se nacházel rodinný domek ze 70. let. Jeho technický stav, materiálové a dispoziční řešení byly na tak nízké úrovni, že bylo rozhodnuto o jeho odstranění raději, než provádět složitou rekonstrukci.
Problémem pozemku je velmi složitá geologie - výrazně oscilující hloubka skalního podloží a nestabilní písčité hlíny. Tyto faktory dost podstatně ovlivnily koncepci domu. Vlastní komunikační vertikální věž byla založena v místě původního domku avšak v podstatně větší hloubce (v nejhlubším místě dosahovala stavební jáma až 7 m), aby byl zajištěn přístup do domu bez překonávání desítek schodů, jak je tomu běžně u sousedících domů. Obytné vyložené kvádry jsou neseny ocelovými sloupy založenými na studních o hloubce až 9 m. Důvodem bylo minimalizovat plošné zásahy do nestabilního svahu.
Dalším faktorem návrhu byl požadavek investora na získání maxima z výhledového potenciálu pozemku, jehož spodní partie je stíněna rodinnými vilkami stojícími přes ulici. V neposlední řadě stála naše myšlenka výrazně odlehčené hmoty domu nad příkrým svahem.
Vlastní dům je 4+1 podlažní objekt, jehož tři podlaží jsou provedena z nepropustného železobetonu. Důvodem byl značný zemní tlak a nemožnost provádět dodatečně vnější izolaci proti zemní vlhkosti a radonu.
Zbylé části domu tvoří železobetonový skelet a tvárnice Porotherm. Z důvodu stability je dům přikotven ke skalnímu podloží zemními kotvami.
V nejnižším patře přímo přístupném z ulice je situován sklep a sklad.
V 1.PP se nachází hlavní vstup, přístupová chodba s rozměrnými vestavnými skříněmi po celé délce, schodiště, výtah, technické zázemí tepelného čerpadla a pokoj pro hosta, vybavený rozkládací sofou , WC, umyvadlem a sprchou.
1.NP je výlučně dětským patrem. Jsou zde dva dětské pokoje, přístupová chodba se stropním světlíkem, WC, koupelna a šatní část s vestavnými skříněmi. Vedle výtahové šachty je skrytý prostor pro praní a žehlení.
2.NP je obytným patrem. Je zde situována hlavní obytná hala se sezením, jídelnou a otevřenou kuchyňskou částí. Od západu je hala prosklena přes celou stěnu, od jihu pak pásovým oknem délky 20m s minimalistickým balkonem. Dále je na tomto podlaží WC, výtah, schodiště, spíž z pohledového betonu a fitness s výstupem na obytnou terasu. Stěna fitness i dvoje vstupní dveře do haly jsou celoskleněné. Z obytné haly je možný přímý výstup na zahradu po ocelové lávce (dosud neprovedeno).
Na 3.NP jsme situovali samostatný apartmán rodičů. Středová paravánová zrcadlová skříň dělí místnost na část ložnice a koupelnu s vanou, sprchovým koutem a umyvadlem. Z ložnice je výstup celoprosklenou stěnou na horní soukromou terasu s vířivkou a vegetační zahradou. Odtud je dálkový výhled hned na několik brněnských čtvrtí. Na tomto podlaží je dále situován výtah, chodba se šatními vestavnými skříněmi a WC.
Barevně je dům řešen v bílé omítce, rámy hliníkových oken a půlválcové skleněné stěny schodiště a sloupy jsou v černé barvě. Vstupní dveře jsou v temně karmínové barvě, madlo vstupního schodiště v žluté barvě a rám vstupní brány v bledě modré barvě.
Výplně minimalistického zábradlí jsou z nerezových sítí a výplň brány a zábradlí vstupního schodiště je v tahokovu.
Interiéry jsou kompletně atypické, vyráběné na míru dle našich návrhů. Podlahy tvoří lité stěrky plus travertin ve vstupní chodbě a na celém schodišti. Zábradlí je celoskleněné. Obklad koupelnové části v apartmánu rodičů je v bílém mramoru s černým žíhováním.Veškerý sedací nábytek jsou námi dodávané repliky funkcionalistických ikon od M.v.d.Rohe, A. Jacobsen a Ch. Eames.
Zahradu jsme navrhli v jednoduchém stylu v kombinaci trávníku, ručně skládaných kamenných zdí a suťového pole s výsadbou borovic a čelní Sophorou Japonicou. V čele pozemku je situována garáž v pohledovém betonu kompletně zasazená do svahu a navazující betonové zdi oplocení z brutalistního betonu. Prostor před garáží je proveden z válcované břidlice.






























Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.01.14
Návštěvnost: 43555 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.