Vila Komín

Vila Komín
Novostavba rodinné vily se nachází ve vilové čtvrti Brno-Komín. Pozemek je čistě jižní orientace s výrazným sklonem téměř 30 stupňů. V nejnižší části se nachází městská komunikace, zbylé hranice jsou lemovány soukromými pozemky.
Na východní hranici pozemku se nacházel rodinný domek ze 70. let. Jeho technický stav, materiálové a dispoziční řešení byly na tak nízké úrovni, že bylo rozhodnuto o jeho odstranění raději, než provádět složitou rekonstrukci.
Problémem pozemku je velmi složitá geologie - výrazně oscilující hloubka skalního podloží a nestabilní písčité hlíny. Tyto faktory dost podstatně ovlivnily koncepci domu. Vlastní komunikační vertikální věž byla založena v místě původního domku avšak v podstatně větší hloubce (v nejhlubším místě dosahovala stavební jáma až 7 m), aby byl zajištěn přístup do domu bez překonávání desítek schodů, jak je tomu běžně u sousedících domů. Obytné vyložené kvádry jsou neseny ocelovými sloupy založenými na studních o hloubce až 9 m. Důvodem bylo minimalizovat plošné zásahy do nestabilního svahu.
Dalším faktorem návrhu byl požadavek investora na získání maxima z výhledového potenciálu pozemku, jehož spodní partie je stíněna rodinnými vilkami stojícími přes ulici. V neposlední řadě stála naše myšlenka výrazně odlehčené hmoty domu nad příkrým svahem.
Vlastní dům je 4+1 podlažní objekt, jehož tři podlaží jsou provedena z nepropustného železobetonu. Důvodem byl značný zemní tlak a nemožnost provádět dodatečně vnější izolaci proti zemní vlhkosti a radonu.
Zbylé části domu tvoří železobetonový skelet a tvárnice Porotherm. Z důvodu stability je dům přikotven ke skalnímu podloží zemními kotvami.
V nejnižším patře přímo přístupném z ulice je situován sklep a sklad.
V 1.PP se nachází hlavní vstup, přístupová chodba s rozměrnými vestavnými skříněmi po celé délce, schodiště, výtah, technické zázemí tepelného čerpadla a pokoj pro hosta, vybavený rozkládací sofou , WC, umyvadlem a sprchou.
1.NP je výlučně dětským patrem. Jsou zde dva dětské pokoje, přístupová chodba se stropním světlíkem, WC, koupelna a šatní část s vestavnými skříněmi. Vedle výtahové šachty je skrytý prostor pro praní a žehlení.
2.NP je obytným patrem. Je zde situována hlavní obytná hala se sezením, jídelnou a otevřenou kuchyňskou částí. Od západu je hala prosklena přes celou stěnu, od jihu pak pásovým oknem délky 20m s minimalistickým balkonem. Dále je na tomto podlaží WC, výtah, schodiště, spíž z pohledového betonu a fitness s výstupem na obytnou terasu. Stěna fitness i dvoje vstupní dveře do haly jsou celoskleněné. Z obytné haly je možný přímý výstup na zahradu po ocelové lávce (dosud neprovedeno).
Na 3.NP jsme situovali samostatný apartmán rodičů. Středová paravánová zrcadlová skříň dělí místnost na část ložnice a koupelnu s vanou, sprchovým koutem a umyvadlem. Z ložnice je výstup celoprosklenou stěnou na horní soukromou terasu s vířivkou a vegetační zahradou. Odtud je dálkový výhled hned na několik brněnských čtvrtí. Na tomto podlaží je dále situován výtah, chodba se šatními vestavnými skříněmi a WC.
Barevně je dům řešen v bílé omítce, rámy hliníkových oken a půlválcové skleněné stěny schodiště a sloupy jsou v černé barvě. Vstupní dveře jsou v temně karmínové barvě, madlo vstupního schodiště v žluté barvě a rám vstupní brány v bledě modré barvě.
Výplně minimalistického zábradlí jsou z nerezových sítí a výplň brány a zábradlí vstupního schodiště je v tahokovu.
Interiéry jsou kompletně atypické, vyráběné na míru dle našich návrhů. Podlahy tvoří lité stěrky plus travertin ve vstupní chodbě a na celém schodišti. Zábradlí je celoskleněné. Obklad koupelnové části v apartmánu rodičů je v bílém mramoru s černým žíhováním.Veškerý sedací nábytek jsou námi dodávané repliky funkcionalistických ikon od M.v.d.Rohe, A. Jacobsen a Ch. Eames.
Zahradu jsme navrhli v jednoduchém stylu v kombinaci trávníku, ručně skládaných kamenných zdí a suťového pole s výsadbou borovic a čelní Sophorou Japonicou. V čele pozemku je situována garáž v pohledovém betonu kompletně zasazená do svahu a navazující betonové zdi oplocení z brutalistního betonu. Prostor před garáží je proveden z válcované břidlice.

Více staveb od artVilla s.r.o.