Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Městská radnice Aarhus
Århus Rådhus Bygning

Autor: Arne Jacobsen, Erik Møller
Adresa: Rådhuspladsen 2, Århus, Dánsko | mapa
Web: www.visitaarhus.com
Realizace: 1938-42 Soutěž: 1937
Užitná plocha: 19380 m²

Radnice ve druhém největším dánském městě vznikla podle vítězného návrhu Arne Jacobsena a Erika Møllera z roku 1937. Dokončena se dočkala až v průběhu druhé světové války, kterou přečkala bez úhony. Nová radnice byla zamýšlena jako sídlo demokratického vládnutí, zatímco město okupovali Němci. Celkové náklady včetně pozemku činily 9,5 milionu dánských korun. Od roku 1994 je chráněnou památkou a v roce 2006 byla zařazena do Kulturkanonen mezi dvanáct architektonických děl reprezentujících dánské kulturní dědictví.
Jacobsenův a Møller
ův vítězný návrh počítal s kompozicí tří základních hmot asymetricky uspořádaných v parku Rådhusparken, který původně sloužil jako hřbitov. Čtyřpodlažní vstupní část obsahuje hlavní lobby, obřadní síň a zasedací sál městské rady. Na opačném konci se nachází nejnižší třípodlažní blok informačního centra s mírně zaoblenou střechou a samostatným vstupem z postranní ulice. Mezi přední vstupní částí a zadním objektem  leží pětipatrový blok se dvěma řadami kanceláří a centrální chodbou s horními světlíky. Celou kompozici doplňuje štíhlá šedesátimetrová věž se dvěma mohutnými ciferníky o průměru 7 metrů. S věží původní projekt vůbec nepočítal a vznikla až na žádost občanů.
Zvenku radnice projevuje jasné uspořádání a konstrukční logiku. Fasáda se odvíjí od pravidelného čtvercového rastru. Na obvodový plášť bylo použito  6000 m² mramorových desek z norského Porsgrunnu. Mírně zešikmená střecha je z měděných plátů. Na rozdíl od chladného ztvárnění vnějšku působí interiér daleko přívětivějším dojmem. Radnice umě snoubí ideje modernismu se skandinávsky citlivým přístupem k přírodním materiálů a krajině. Návštěvníci prochází kolem strohého objektu do přívětivého lobby, kde byla architektova pozornost věnována každému detailu od mozaiky na podlaze, výmalbu a obklad stěn až po detaily zábradlí, svítidel a dveřních klik. Stěny jsou z bukového obkladu stěn a podlahu tvoří dubové parkety. Hlavní foyer je schopný pojmout až 600 návštěvníků. Mírně zaklenutý strop se štěrbinami posyktuje dostatek jižního světla, zatímco severně orientovaná prosklená stěna s výškou přes čtyři poschodí je orientovaná do parku (dnes k uměleckému muzeu). Hlavní foyer ze tří stran obíhá mírně zvlněné ochozy, kudy je přístup do zasedacích místností ve vyšších patrech.
Jacobsenův a Møllerův návrh lze v mnohém přirovnat k rozšíření radnice ve švédském Göteborgu (1913-37) od Erika Asplunda, kde se rovněž za vnějším přísným rastrem s ostrými liniemi se ukrývá rozjasněný interiér s měkkými liniemi a složený z teplých materiálů.
Autor: Petr Šmídek, 07.03.15
Návštěvnost: 9200 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.