Nájemní byt, Praha-Vinohrady

Nájemní byt, Praha-Vinohrady
Dům a projekt

Byt vznikl jako součást nástavby rohového činžovního domu v Praze na Vinohradech.  Původní projekt nástavby a půdní vestavby investorovi příliš nevyhovoval, ale rozhodl se jej změnit až ve chvíli, kdy na stavbě byly hotové obvodové konstrukce, včetně okenních otvorů a  také stropy. Pevně dané bez možnosti změny bylo také umístění a rozměr instalačního jádra.
Byt byl od počátku určený buď k pronájmu nebo prodeji, nikoli pro konkrétního vlastníka. Z toho důvodu nebyl součástí zadání ani jakýkoli nábytek kromě vestavěného.

Koncept
Byt je v ulici s příjemným výhledem do korun vzrostlých stromů a díky své orientaci podél fasády má velké množství oken. Rozhodl jsem se proto dispozičně rozčlenit byt tak, aby dojem z působivého prostoru zůstal v maximální míře zachován. Celý byt je tedy v podstatě poměrně rozlehlý open space s vloženým jádrem obsahujícím kuchyňský kout, koupelnu, wc a šatnu, ale s možností uzavření jednotlivých místností pomocí posuvných panelů. Koupelna je prosvětlena ze strany kuchyňské linky oknem s matným zasklením.

Materiály
V celém bytě, kromě koupelny a wc, je na podlaze položena dubová kantovka s olejovou povrchovou úpravou. Obvodové zdi a strop jsou omítnuty klasickou vápennou štukovou omítkou s bílým nátěrem. V koupelně a na wc je na podlaze lité Pandomo a na stěnách bílý, keramický, kalibrovaný obklad. Veškerý vestavěný nábytek i dřevěné obklady jsou z desek MDF s polyuretanovým nátěrem bíle barvy ve vysokém lesku. Kuchyňská pracovní deska je z dubové spárovky a stěna za linkou je částečně obložená lakovaným sklem, zbývající část tvoří matné sklo okna do koupelny.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nápaditá dispozice
Lumír Gazda
06.02.14 08:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Michal Schwarz