Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Dům L23

Autor: Pitágoras Arquitectos | Alexandre Coelho Lima, Raul Roque Figueiredo, Fernando Seara de Sá, Manuel Luís Vilhena Roque
Spolupráce: Marlene Sousa
Adresa: Guimarães, Portugalsko
Realizace: 2011

foto: José Campos
Rodinný dům je situován na mírné výšině nad městem, přičemž výhled je orientován západním směrem. Východní stranu pozemku, odkud je přístup z veřejné komunikace, tvoří svažitý reliéf. Za tímto mírným svahem nasleduje strmý sráz; podobný mysu nad městem. Dům je z východu ohraničen betonovou zdí, která přidržuje horní nástupní platformu, odkud je přístup do domu pro pěší i automobily. Kvůli výraznému výškovému rozdílu mezi ulicí a hlavní obytnou částí (270 cm) nachází se vstup v nejvyšším patře se snadnějším přístupem z ulice. Hosty domu vítá nástupní plošina tvořená dlážděným venkovním prostranstvím, které ze severu a západu lemuje hmota vykonzolovaná přes dvojici kvádrů položených kolmo k vrstevnicím. Kromě reprezentativní příjezdové části je pro celý dům dále příznačné vzájemné propojení. Již od příjezdu k domu lze pod visutou částí domu vytušit pokračování a následné otevřené venkovní prostory a hlavní obytnou platformu.
Funkční rozvržení domu je následující: v horním patře se nachází hlavní vstup, předsíň a schodiště spojující obě podlaží. Z haly se vstupuje do obou křídel: soukromého (ložnice) a společenského (obývací pokoj a tělocvična). Ložnice jsou řazeny tak, aby všechny měly přes společný balkon výhled do patia. Ve 'nadnášené' hmotě se nachází rozlehlý prostor, který spojuje různé obytné části (určené k práci, studiu, čtení, volnému času,...) s malou tělocvičnou přímo spojenou s krytým bazénem v přízemí domu. Díky své orientaci zdůrazňují tyto prostory vizuální spojení se dalekou přírodou, ale zároveň uchovávají komorní atmosféru spodního patia.
Přízemí je funkčně rozděleno do dvou částí: jednu tvoří bazén s šatnou a druhou představuje společenská oblast. Patio slouží jako venkovní rozšíření obytné části.
Převládajícím materiálem obvodového pláště je probarvovaný beton. Část fasády je tvořena černě zbarvenými pozinkovanými plechy. Na místo dlažby pro příjezd automobilů jsme zvolili čedičové kostky; pro místech pro pěší a obytných prostorách je převládajícím materiálem dřevo. Dveřní a okenní rámy jsou z černého hliníku. Povrch obvodového pláště byl pro nás velmi důležitý, neboť dotváří obraz celého domu a je vidět z každého strany. (Nejen) z tohoto důvodu jsme vybrali porézní beton, který vytvořil jednolitou hmotu. Povrch nám jistým způsobem pomáhá porozumět hmotové skladbě celého domu, kterou dokážeme celou pochopit, až když sestoupíme do spodní části domu.
Pitágoras Arquitectos
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 08.01.14
Návštěvnost: 27011 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.