Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Krajinná laboratoř

Autor: Cannatà & Fernandes arquitectos | Michele Cannatà, Fatima Fernandes
Spolupráce: R.Cannatà, D.Cannatà, B.Silva, M.Lemos, N.Castro, F.Meireles, J.P.Martins
Adresa: Veiga de Creixomil, Guimarães, Portugalsko | mapa
Investor: Câmara Municipal Guimarães
Náklady: 1 108 000 Euro Realizace: 2010-12
Užitná plocha: 1387 m² Zastavěná plocha: 989 m²

foto: Petr Šmídek, 2013
Historie severoportugalského Guimarãese sahá tisíc let nazpět, někteří ho pateticky považují za 'kolébku portugalského národa', ale je pravdou, že krásy 50.000 města se zasloužili o to, aby se v roce 2001 ocitlo na Seznamu světového dědictví Unesco. Místní obyvatelé však nežijí z petrifikovaného historického odkazu, ale kromě univerzitního života se starají o čilé kulturní dění. Do českého kontextu by ho šlo zařadit na pozici Litomyšle. Kromě staleté tradice a silné náboženské základně hraje významnou roli, že k městu měl blízko také zakladatel moderní portugalské architektury Fernando Távora.
V roce 2012 byl Guimarães společně se slovinským Mariborem vybrán za Evropské kulturní město a hned v následujícím roce Evrospkým městem sportu. Za tímto účelem proběhla rozsáhlá investice do infrastruktury, řada rekonstrukcí a podnítilo vznik zcela nových kulturních institucí. Jednou z nich bylo sídlo Krajinné laboratoře od portského ateliéru Cannatà & Fernandes arquitectos. Kontroverzní rekonstrukce, náplň, volba umístění i udržitelnost celého záměru se potvrdila hned po našem příjezdu. Úzký prašný sjezd nenapovídal, že bychom se blížili nějaké významné instituci. Necelý rok od slavnostního zprovoznění byla laboratoř hermeticky uzavřena a po po jarních záplavách se vzpamatovávala z totální devastace. Provizorní izolace montážní pěnou, vytrhané fošny z podlahy, mapy na stěnách a čerstvý nános bahna v okolí dával tušit, že jsme se odnaučili naslouchat signálům přírody a velkoryse zastavujeme i dříve zapovězená místa.



Nové sídlo Krajinné laboratoře se nachází ve čtvrti Veiga de Creixomil jihozápadně od historického středu Guimarãese v oblasti navržené městským generelem do Národní ekologické rezervace (REN). Pro zdejší morfologii jsou příznačné velké výškové rozdíly, přítomnost vodního kanálu, špinavé cesty, z okolní je sem vždy vidět a bezprostřední blízkost neproniknutelné zeleně. Lehká viditelnost z přilehlé dálnice nové dostavbě zaručuje, že je ve svém okolí ihned rozpoznatelná. Příjezd k laboratoři je z východní strany, kde bylo zbouráno několik menších domů, které zaplňovaly prostor mezi úzkou cestou a přilehlým pozemkem, čímž vzniklo přístupové náměstí s parkovištěm vedoucí hosty a návštěvníky po promenádě vyložené nad protékající řekou Ribeira de Selho. Při rekonstrukci byla dbána zvýšená pozornost na zachování původní industriální atmosféry. Po pečlivé rehabilitaci vznikl volný půdorys s velkými otevřenými prostory, které jsou připraveny přivítat nové využití. Postupně se zužující tvar domu je příčně členěn řadou sedlových střech, které pomáhají rozdělovat jednotlivé funkce a současně odkazují na svoji původní funkci. Ve východní části objektu jsou umístěno nezbytné technické zázemí včetně bojleru a zásobníku vody. Západní strana, která předtím nedisponovala žádnými stavebními ani architektonickými kvalitami, byla kompletně zrekonstruovaná a přistavilo se horní patro. Hlavním cílem projektu bylo obnovit původní charakter stávajícího domu a zároveň prostřednictvím nově přistavěných objemů a střechy potvrdit soudobý výraz. Zvolený způsob zásahu usiluje o jasné sdělení, aby nemohly vzniknout dvojsmysly nebo špatná interpretace historie stavby. Kamenné části domu tak byly zrekonstruovány, očištěny případně nahrazeny novými. Ty části domu, které byly z cihel nebo jiných materiálů než z kamene, se nacházely v pokročilé fázi rozkladu a bylo tedy zapotřebí je nahradit za bílý beton. Naprosto rozdílné materiály (strukturou i barvou) tak umožňují jasné rozlišení v době i způsobu využití.
Cannatà & Fernandes arquitectos
Autor: Petr Šmídek, 17.02.14
Návštěvnost: 31173 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.