Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Nákupní galerie Hanjie Wanda
Fasáda a interiér

Autor: UNStudio | Ben van Berkel, Caroline Bos
Tým UN Studia: Astrid Piber, Ger Gijzen, Mo Lai, Konstantinos Chrysos, Ariane Stracke, Veronica Baraldi, Thomas van Bekhoven, Elisabeth Brauner, Rodrigo Cañizares, Luis Etchegorry, Albert Gnodde, Ka Shin Liu, Chiara Marchionni, Cynthia Markhoff, Tomas Mokry, Iris Pastor, Machiel Wafelbakker, Shuang Zhang, Jinming Feng, Xinyue Guo, Cheng Gong; výroba modelu: Patrick Noome, Todd Ebeltoft, Ali Ashgar
Adresa: ShaHu Ave., Wu Chang Qu, Wu-chan, Čína
Investor: Wuhan Wanda East Lake Real State Co., Ltd
Realizace: 2011 - 2013 Užitná plocha: 22630 m²

Hanjie Wanda Square je nová luxusní nákupní galerie, jež se nachází v kulturním centru Wu-chanu, jedné z nejvýznamnějších částí tohoto čínského města. V návaznosti na soutěž, jež se konala v roce 2011 a jíž se účastnily místní i mezinárodní architektonické kanceláře, byl komplexní návrh UNStudia vybrán jako vítězný k řešení fasády a interiéru. V nákupním centru jsou umístěny prodejny mezinárodních značek, přední světové butiky, restaurace a kina.

Do návrhu UNStudia je idea luxusu zapojena skrze důraz kladený na řemeslné zpracování noblesních, přesto jednoduchých materiálů; projekt kombinuje soudobý i tradiční design v jeden koncept.
Ben van Berkel k tomu říká: “Zrcadlení, světla a vzorů je v projektu Hanjie Wanda využito k vytvoření téměř fantaskního světa. Pro nakupujícího se otevírá nový mikrokosmos i nové zážitky – podobné snad světu divadla – jejichž prostřednictvím se obchodní komplex stává téměř jevištěm či místem performance a návštěvníkovi nabízí škálu rozličných dojmů a prožitků.”

Synergie proudů — Pozornost a proudy návštěvníků jsou od hlavních tras směřovány k fasádě a vchodům do budovy. Od tří hlavních vstupů jsou poté návštěvníci vedeni do dvou vnitřích atrií.
Koncept “synergie proudů” je klíčový pro všechny prvky návrhu; proměnlivý výraz obálky budovy, programování dynamického osvětlení fasády, jejího obsahu, i jazyka   vzorů užitých v interiéru, jež návštěvníky vede z centrálních atrií do vyšších pater a spojovacími chodbami skrze budovu.

Fasáda — Návrh fasády odráží kombinaci dvou řemeslně zpracovaných materiálů: leštěné nerezové oceli a vzorovaného skla. Tyto dva materiály jsou vyrobeny v devíti typech odlišně řezaných, přesto však standardizovaných koulí. Specifická poloha koulí vůči sobě navzájem vytváří dojem pohybu a odlesků vody či smyslných záhybů hedvábné látky.
Geometrie variuje od celých koulí z nerezové oceli k řadě postupně seřezávaných koulí až po polokoule, s výplní ze skla laminovaného potištěnou hliníkovou folií. Koule mají průměr 600 mm a jsou v různých vzdálenostech upevněny na hliníkové panely s rastrem 900 x 900 mm, jež byly předem sestaveny a na stavbu pak montovány na místě.
Osvětlení je začleněno do 42.333 koulí, jež tvoří obálku budovy. Do každé z nich je   napevno vložena LED žárovka, která ozařuje laminované sklo, aby tak vytvořila tlumeně svítící kulaté body. Současně druhá sada LED svítidel umístěná na odvrácené straně koulí vytváří na zadních panelech rozptýlené nasvícení. Celkem byly k pokrytí fasády o ploše 17.894 m² použity přes 3 miliony (3100000) LED světel. Různorodé možnosti kombinace a kontroly těchto světel umožňují rozličné efekty nasvícení a programování sledů a časování osvětlení v závislosti na aktuálním využívání a aktivaci komplexu  Hanjie Wanda.

Interiér — Koncept interiéru vychází ze severního a jižního atria, jež navozují odlišné, přesto propojené atmosféry. Atria se stávají centry dynamické duality dvou identit tohoto projektu: soudobé a tradiční. Tyto odlišné pohledy jsou určeny variací geometrie, materiálů a detailů.
Ben van Berkel dodává: “V projektu se v různých podobách opakují motivy kruhu – a to jak na fasádě tak napříč interiérem. Použité vzory jsou ovlivněny bezpočtem kulturních odkazů, tradičních i soudobých; jsou provázány s módou, výrobky, předměty denní spotřeby, ale také se vzory užívanými v umění a naší kulturní historii. Vzory řídí naše estetické preference, ať už jsou osobní či sdílené a v případě projektu Hanjie Wanda fungují jako pozadí světa touhy uzavřeného do schránky soudobého nákupního centra.”

Celková plocha fasády: 30.500 m²

Konzultanti:
Konstrukce “trychtýře – komína”: Arup SHA
Fasáda: Arup SHA
Osvětlení fasády: ag Licht, spolu s LightLife

Místní konzultanti a firmy:
LDI architektura: CSADI, Central South Architectural Design Institute, INC.
LDI fasáda: Beijing JinXinZhuoHong Facade Engineering Company Ltd.
LDI interiér: Beijing Qing Shang Architectural Design Engineering Co. Ltd
LDI osvětlení: BIAD Zheng Jian Wei lighting design studio

Hrubá stavba: China Construction Second Engineering Bureau Ltd.
Realizace fasády: FANGDA Design Engineering Co. Ltd, Shenzhen
Osvětlení fasády: BUME Lighting Design & Engineering Co. ltd, Shenzhen
Konstrukce “trychtýře – komína”: Shanghai General Metal Structure Engineer Co. Ltd, GMS
Zahradní architektura: Ecoland



















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 30.12.13
Návštěvnost: 32603 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.