Rodinný dům Mšeno

Rodinný dům Mšeno
Adresa: Mšeno nad Nisou, Jablonec nad Nisou, Česká republika
Realizace:2011 - 2013
Zastavěná plocha:178 m2
Plocha pozemku:818 m2
Obestavěný prostor:735 m3


Krásný výhled, přitom nedaleko centra města v klidné residenční čtvrti; na první pohled ideální pozemek, a přesto prázdný. I přes nízkou cenu odrazoval případné zájemce prudký spád pozemku, který neumožňoval stavbu běžného domu.
Tento pozemek si vyhlédl člověk, který má rád výzvy, a vložil do nás veškerou důvěru. Ani přes naše utvrzení nečekal, že nakonec bude mít dům bez kompromisů, a přesto pozemek koupil. Klient, majitel stavební firmy, byl sám sobě stavitelem. Naši práci poznal při jedné z našich společných realizací, a tak se z typického trojúhelníku klient-stavitel-architekt stal úžasný dialog klient-architekt.
Jednoduchý objem stavby je vynesen přes dvoje čtyřnoží na ocelovém roštu do volného prostoru. Se svahem je rošt propojený v místě vstupu. Tyto tři pevné body udrží dřevostavbu o komfortní dispozici pro typickou rodinu.
Na první pohled efektní řešení skrývá spoustu efektivních výhod. Dům se nachází v Jizerských horách, kde by sníh (zejména jeho tání) při zapuštění domu do svahu přinášel neustálé komplikace. Poměrně jednoduché zakládání a úspora hydroizolací ušetřily spoustu financí na zbytek stavby.
I přání jednopodlažního domu, kterého se klient při koupi pozemku vnitřně vzdal, bylo splněno. Na jedné úrovni je dispozice s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, třemi ložnicemi, pracovnou, technickým zázemím, koupelnou se saunou a samostatným WC. To vše bezbariérově přístupné z cesty u domu.
Přetažení střechy chrání velké prosklené plochy v létě před přehřátím, a přitom v zimě pustí do domu spoustu slunce. Z každé ložnice je výstup na terasu s výhledem do zahrady, na město a úpatí hor. Koruny stromů a terasa dokonale vynahradily přímý vstup na zahradu, která v našem případě připomíná černou sjezdovku. Chcete-li si však dům prohlédnout z těch nejatraktivnější pohledů, musíte tuto sjezdovku seběhnout kolem domu po vlastních nohou nebo sjet na lyžích.

Užitná plocha:  113 m²  +  (41 m² terasa)
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
špica
belzebud
13.12.13 10:42
Inspirace
architekt
17.12.13 10:19
.... k dispozičnímu řešení ...
S. Kuchovský
17.12.13 04:55
ad inspirace
Jan Tesař
18.12.13 04:06
k dispozičnímu řešení
D. H.
03.04.14 10:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Stempel & Tesař architekti